Για το μυδοπίλαφο
Για το μυδοπίλαφο με ούζο, μπορούμε για ευκολία να χρησιμοποιήσουμε μύδια κατεψυγμένα χωρίς κέλυφος.
Αφήνουμε τα μύδια στην συντήρηση του ψυγείου σε ένα σουρωτήρι να ξεπαγώσουν σωστά.
Ελέγχουμε αν έχουν χνούδι και το αφαιρούμε.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φρέσκα μύδια που έχουν όλη την διαδικασία καθαρίσματος αλλά και ζεμάτισμα για να αχνιστούν να ανοίξουν τα μύδια και να πάρουμε την ψίχα τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2’ λεπτά.
Προσθέτουμε την πιπεριά σε καρέ και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Συνεχίσουμε το σοτάρισμα για 2’ ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα ντοματίνια.
Σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε το ρύζι (πλυμένο).
Ανακατεύουμε τα υλικά να λαδωθεί το ρύζι.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό κι ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μυδοπίλαφο να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε την εστία στην πιο χαμηλή ένταση.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να σκάσει το ρύζι.
Προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 2-3’.
Δοκιμάζουμε το ρύζι. Πρέπει να θέλει ελάχιστη ώρα επιπλέον μαγειρέματος. Είναι σχεδόν βρασμένο.
Προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σβήνουμε την εστία κι αφήνουμε το μυδοπίλαφο να σταθεί για 5’.
Μυστικά
Χαμηλή φωτιά ώστε να μην σωθούν τα υγρά.
Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό η ζωμό για να είναι ζουμερό το μυδοπίλαφο και να μην στεγνώσει.
Σερβίρετε το ζεστό 5’ αφού σβήσετε την εστία.
Μυδοπίλαφο με φρέσκα μύδια
Για το μυδοπίλαφο με φρέσκα μύδια, καθαρίζουμε πρώτα τα μύδια.
Δείτε πως να τα καθαρίσετε σωστά και πολλά ακόμα μυστικά εδώ.
Τα τρίβουμε εξωτερικά με βούρτσα ή συρμάτινο σφουγγάρι να καθαρίσει το κέλυφος.
Αφαιρούμε το μουστάκι τραβόντας το.
Όσα μύδια είναι μισάνοιχτα ή με σπασμένο κέλυφος τα πετάμε.
Κρατάμε τα μισά μύδια χωριστά σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά βαθύ τηγάνι με καπάκι και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα σπασμένα σκόρδα, την πιπεριά και τα ντοματίνια για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε το ούζο και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μισά μύδια με το κέλυφος.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου να αχνιστούν και να ανοίξουν τα μύδια.
Κουνάμε μια δυο φορές δυνατά το τηγάνι.
Όσα μύδια δεν ανοίξουν μετά από αυτή την διαδικασία τα πετάμε.
Βγάζουμε τα μύδια σε μπολ.
Αφαιρούμε το κέλυφος και κρατάμε τη ψίχα.
Φυλάμε τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού για το τελος.
Ετοιμάζουμε το μυδοπίλαφο
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το σπιτικό ζωμό λαχανικών και 5 φλ. ζεστό νερό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά του τηγανιού εκτός από τα μύδια.
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 8-10 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε τη μυδόψυχα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και μπήγουμε στην επιφάνεια τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος.
Τρίβουμε πιπέρι και ξαναβάζουμε το καπάκι.
Σιγοβράζουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (για λίγα λεπτά).
Τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως με τέταρτα λεμονιού.
