Μία δόση ποτέ δεν είναι αρκετή γι΄αυτή την ιταλική νοστιμιά

Μία δόση ποτέ δεν είναι αρκετή γι΄αυτή την ιταλική νοστιμιά

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα νιόκι πατάτας

  • 1 κ. πατάτες (μετρίου μεγέθους)
  • 180 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
  • 3 κρόκους (από μέτρια αυγά)
  • 100 γρ. φρέσκο ανθότυρο ή τυρί κρέμα
  • Έξτρα αλεύρι για το ζύμωμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα νιόκι πατάτας

    Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200°C βαθμούς.

    Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα να μαλακώσουν για 30 με 40 λεπτά.

    Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε σχάρα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.

    Τις στεγνώνουμε στον καυτό φούρνο για 6 με 8 λεπτά.

    Όταν κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, αλλά όσο ακόμα είναι ζεστές, αφαιρούμε τη σάρκα με κουτάλι

    Τις βάζουμε σε μπολ και λιώνουμε τις πατάτες σε λείο πουρέ.

    Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά ο πουρές πατάτας, ώστε να μπορούμε να τον ζυμώσουμε.

    Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τους κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε να γίνει ζύμη.

    Διαφήμιση

    Κόψιμο με κορνέ

    Πώς κόβουμε τα νιόκι πατάτας – Με κορνέ

    Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και σχηματίζουμε κορδόνι με 1 εκ. πάχος.

    Κόβουμε νιόκι ανά 2 εκ. διαγώνια.

    Με την ανάποδη του πιρουνιού πατάμε την επιφάνεια και κάνουμε σχέδιο στα νιόκι.

    Κόψιμο στο χέρι

    Πως κόβουμε τα νιόκι πατάτας – Στο χέρι

    Εναλλακτικά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι στη ζύμη για νιόκι πατάτας, μέχρι η ζύμη να πλάθεται και να μην κολάει στα χέρια.

    Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, πλάθουμε μακρυά κορδόνια.

    Κόβουμε τα νιόκι με το μαχαίρι και κάνουμε σχήμα με την ανάποδη του πιρουνιού.

    Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει με αλάτι και βράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να ανέβουν όλα στην επιφάνεια.

    Τα στραγγίζουμε.

    Τα σερβίρουμε συνοδευτικά με το κρέας της αρεσκείας μας ή σκέτα με μια απλή σάλτσα ντομάτας.

    Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, δεν τα βράζουμε αλλά τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

    Μυστικά

    Μυστικά για τα πιο νόστιμα και βελούδινα νιόκι

    Για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα και βελούδινα νιόκι χωρίς γεύση από αλεύρι, επιλέξτε τη σωστή πατάτα, δηλ. πατάτα πλούσια σε άμυλο, κατάλληλη για βραστή.

    Πάντα να βάζετε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν. Έτσι θα αποφύγετε να σκάσουν οι πατάτες και να ρουφήξουν νερό στο βράσιμο. Όσο πιο πολύ υγρασία ρουφήξει η πατάτα την ώρα που βράζει τόσο πιο πολύ αλεύρι πρέπει να προσθέσετε στα νιόκι και τόσο πιο πολύ αλευρένια γεύση και μαστιχωτή υφή θα έχουν και δεν το θέλουμε αυτό.

    Ένα κόλπο για να διώξουμε όλη την υγρασία που ρούφηξαν στο βράσιμο οι πατάτες, είναι το εξής: Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε στην μέση κατά μήκος και τις βάζουμε σε σχάρα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις στεγνώνουμε σε καυτό, καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C βαθμούς στον αέρα, για περίπου 6 με 8 λεπτά.

    Με τον τρόπο αυτό θα χρειαστούμε λιγότερο αλεύρι στο ζύμωμα.

    Όσο λιγότερο αλεύρι βάλετε στα νιόκι τόσο πιο νόστιμα θα γίνουν. Όμως αν η ζύμη σας κολλάει στα χέρια βουτήξτε τα σε λίγο αλεύρι. 

    Μη ζυμώνετε πολύ την ζύμη για νιόκι, γιατί αναπτύσσεται η γλουτένη, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ ελαστικά στο τέλος.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    Στην κουζίνα με την Αργυρώ
    Στην κουζίνα με την Αργυρώ
    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×