Η πιο εύκολη συνταγή για σπανακόπιτα είναι ο νηστίσιμος πλαστός. Το μόνο σίγουρο είναι οτι αν φτιάξεις μια φορά την συνταγή αυτή, θα φτιάχνεις συνέχεια...

Η πιο εύκολη συνταγή για σπανακόπιτα είναι ο νηστίσιμος πλαστός. Το μόνο σίγουρο είναι οτι αν φτιάξεις μια φορά την συνταγή αυτή, θα φτιάχνεις συνέχεια αυτή την εύκολη παραδοσιακή πίτα.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
2

Για το νηστίσιμο πλαστό

  • 5 1/2 φλ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
  • 4 φλ. νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι

Για το ταψί

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φυτικό βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. σπανάκι ή ανάμεικτο με λάπαθα σέσκουλα
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. δυόσμο

Εξοπλισμός

Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά.

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χλωρά κρεμμύδια, το πράσο και τα βότανα.

    Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια.

    Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ανακατεύουμε τα υλικά κι αφήνουμε για 5-10’ να ιδρώσουν.

    Τρίβουμε με τα χέρια όλα τα υλικά της γέμισης και τα στύβουμε λίγα λίγα σε ένα καθαρό μπολ.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.

    Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον.

    Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 34 χ24 εκατ. ή ρηχό στρογγυλό ταψί 36 εκατ.

    Για το νηστίσιμο πλαστό

    Φτιάχνουμε τον χυλό για την σπανακόπιτα πλαστό, χωρίς φύλλο.

    Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τον άνηθο.

    Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί παχύς χυλός.

    Για να βγει τραγανό το φύλλο, ο πλαστός πρέπει να έχει πάχος το πολύ 2-3 εκατοστά ύψος στο ταψί.

    Νηστίσιμος πλαστός στο ταψί

    Ρίχνουμε τα 3/4 του χυλού στο ταψί κι απλώνουμε με ένα κουτάλι να γίνει λεπτή στρώση και να πάει παντού, να γίνει ισόπαχος.

    Πεταχτά βάζουμε τα χόρτα πάνω να καλύψουν τον χυλό.

    Πιέζουμε ελαφρά τα χόρτα να μπουν στο χυλό.

    Αραιώνουμε ελαφρά με μισό φλυτζάνι νερό τον υπόλοιπο χυλό. Περιχύνουμε τον νηστίσιμο πλαστό με τον αραιό χυλό.

    Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή καλύτερα βάζουμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια

    Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο πριν βάλουμε την νηστίσιμη πίτα στο φούρνο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180ºC για περίπου 1 ώρα να ροδίσει ολόγυρα.

    Ο νηστίσιμος πλαστός είναι έτοιμος όταν ροδίσει η επιφάνεια του και ξεκολλήσει ολόγυρα από το ταψί η πίτα.

    Τρίβουμε τα χόρτα και τα λαχανικά με το αλάτι για να «ψηθούν». Αμέσως θα πέσει ο όγκος των λαχανικών μετά την τριβή με τα χέρια και θα μοιάζει η γέμιση σαν σοταρισμένη.

    Διαφήμιση

    Μυστικό για νηστίσιμο πλαστό

    Λίγο σπασμένο πλιγούρι μέσα στα χόρτα θα μαζέψει όλα τα υγρά.

    Ο πλαστός είναι μια παραδοσιακή πίτα, που από άκρη σε άκρη ανά την Ελλάδα έχει 50 ονόματα!

    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    πλαστός

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Τι άλλη νηστίσιμη πίτα φτιάχνεις;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται