Ντάκος

Υλικά

Για το ντάκο

  • 1 διπλό κρίθινο ντάκο
  • 3 ώριμες κόκκινες ντομάτες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη (ή θρούμπι)
  • 2 κ.σ. γεμάτες ξινομυζήθρα
  • Λίγη κάπαρη
  • Ελιές
  • Κρίταμο

Για το ντάκο

Τρίβουμε πρώτα τις δυο ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε χωριστά σε μικρά καρέ την άλλη ντομάτα.

Μέσα στην τριμμένη ντομάτα ρίχνουμε το αλάτι και τις 2 κουταλιές ξύδι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τα κρίθινα παξιμάδια σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη.

Περιχύνουμε τους ντάκους με την τριμμένη ντομάτα και με όλα τα ζουμιά της.

Γαρνίρουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.

Βάζουμε από μια κουταλιά ξινομυζήθρα σε κάθε ντάκο.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Τέλος, γαρνίρουμε με κάπαρη, ελιές και κρίταμο.

Αφήστε το ντάκο με ξινομυζήθρα να σταθεί για λίγα λεπτά και να ποτίσει με τα υγρά της ντομάτας και απολαύστε τον σαν το ωραιότερο ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.

Θέλετε περισσότερες εύκολες καλοκαιρινές συνταγές; Δείτε τες όλες εδώ!

Αν σας αρέσει ο κρητικός ντάκος με ξινομυζήθρα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω παραδοσιακή σαλάτα.

https://www.argiro.gr/recipe/ntakos-me-ksinomyzithra/