Ελιές ξυδάτες
Για να φτιάξουμε ελιές ξυδάτες καλαμών,
βάζουμε τις ελιές σε μια μεγάλη λεκάνη ή μπολ, τις ξεπλένουμε και πετάμε το νερό.
- Προσθέτουμε νέο, καθαρό νερό μέχρι το σημείο που να τις σκεπάζει.
- Αλλάζουμε το νερό αυτό ανά δύο μέρες για τις ελιές ξυδάτες (το συνολικό διάστημα που διαρκεί αυτή η διαδικασία είναι 10 μέρες).
- Με αυτόν τον τρόπο ξεπικρίζουν.
Πως φτιάχνω άλμη για ελιές
- Σε 5 λίτρα νερό ρίχνουμε 1/2 κιλό χοντρό αλάτι και με ένα κουτάλι το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε το λεμόνι και το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τις ελιές μαζί με το θρούμπι και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε.
- Ύστερα από 10 μέρες στην άλμη οι ξυδάτες ελιές καλαμών είναι έτοιμες να βγουν στο τραπέζι μας!
- Κάθε φορά που θέλουμε να τις φάμε, βγάζουμε μία ποσότητα, ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά και έπειτα σερβίρουμε.
- Για προστασία και καλύτερη συντήρηση, προκειμένου να μην πιάσουν μούχλα, προσθέτουμε στο κιούπι ελαιόλαδο (λειτουργεί ως φίλτρο προστασίας από το οξυγόνο).