• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
488
  • 5 κιλά ελιές Καλαµών
  • Για την άλµη
  • 5 λίτρα νερό
  • 1/2 κιλό αλάτι χοντρό
  • 1 φλ. κόκκινο ξίδι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1/2 ματσάκι θρούµπι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 60 Θερμίδες
    (kcal)
  • 5 Λιπαρά
    (γρ.)
  • 4 Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 7 Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Ελιές ξυδάτες

Για να φτιάξουμε ελιές ξυδάτες καλαμών,

βάζουμε τις ελιές σε μια μεγάλη λεκάνη ή μπολ, τις ξεπλένουμε και πετάμε το νερό.

  • Προσθέτουμε νέο, καθαρό νερό μέχρι το σημείο που να τις σκεπάζει. 
  • Αλλάζουμε το νερό αυτό ανά δύο μέρες για τις ελιές ξυδάτες (το συνολικό διάστημα που διαρκεί αυτή η διαδικασία είναι 10 μέρες).
  • Με αυτόν τον τρόπο ξεπικρίζουν.

Πως φτιάχνω άλμη για ελιές

  • Σε 5 λίτρα νερό ρίχνουμε 1/2 κιλό χοντρό αλάτι και με ένα κουτάλι το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί.
  • Ρίχνουμε το λεμόνι και το ξίδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε και τις ελιές μαζί με το θρούμπι και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε.
  • Ύστερα από 10 μέρες στην άλμη οι ξυδάτες ελιές καλαμών είναι έτοιμες να βγουν στο τραπέζι μας!
  • Κάθε φορά που θέλουμε να τις φάμε, βγάζουμε μία ποσότητα, ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά και έπειτα σερβίρουμε.
  • Για προστασία και καλύτερη συντήρηση, προκειμένου να μην πιάσουν μούχλα, προσθέτουμε στο κιούπι ελαιόλαδο (λειτουργεί ως φίλτρο προστασίας από το οξυγόνο).

Δείτε επίσης τη συνταγή μου για να φτιάξετε εύκολη και θεϊκή πάστα ελιάς, αλλά και το θεϊκό μου χωριάτικο ελιόψωμο.

Εκτός από τις ελιές ξυδάτες καλαμών, μπορείτε να φτιάξετε και σπιτικές πράσινες τσακιστές ελιές με την παρακάτω συνταγή

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται