Ντοματόπιτα

Υλικά

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
  • Για τη γέμιση
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
  • 3 αυγά
  • 2½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1 κ.σ κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμενο πιπέρι
  • 400 γραμ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλομοτύρι)
  • 1/2 φλ ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)

Ντοματόπιτα

Προετοιμασία

Χαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις ζεματίζουμε λίγες λίγες, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″.

Αμέσως τις μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός.

Τις αποφλοιώνουμε, τις κόβουμε στη μέση και ζουλάμε να φύγουν τα πολλά υγρά. Τις ψιλοκόβουμε.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα σε μέτρια φωτιά για 5-6  λεπτά, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί και να βγάλει όλα τα αρώματά του.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς ζουμιά).

Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7 λεπτά να στεγνώσει τελείως η  γέμιση, ανακατεύοντας.

Χαμηλώνουμε την εστία.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνουμε τη γέμιση με τα υγρά υλικά ανακατεύοντας

Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.

Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση.

Στο ταψί

Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Φροντίζουμε να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.

Αδειάζουμε την μισή γέμιση, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές.

Καλύπτουμε  με ένα φύλλο τσαλακωμένο.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Επαναλαμβάνουμε στρώση με γέμιση, φέτα και ελιές.

Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση.

Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.

Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της.

Χαϊδεύουμε όλη την επιφάνεια να λαδωθεί καλά.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 40’, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα.

Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.

Όταν βγει η ντοματόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά

Αφήστε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες στο ζεστό λάδι σε μέτρια φωτιά, ώστε να μαραθούν τελείως αλλά να παραμείνουν άσπρα. Χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα στο σοτάρισμα

Επίσης, αλατίστε τα κρεμμύδια από την αρχή ώστε γρήγορα να πιούν την υγρασία τους, να στεγνώσουν και να μαλακώσουν ταυτόχρονα.

Εκτός από φρέσκια ντομάτα που έχει τη διαδικασία του ξεφλουδίσματο ςκαι της κοπής, μπορείτε μια χαρά να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη αποφλοιωμένη ντομάτα εμπορίου μόνη της ή σε συνδυασμό με ψιλοκομμένες ντομάτες.

Αν πρόκειται να ψήσετε τη ντοματόπιτα αργότερα, σας συστήνω να αφήσετε την κρέμα ντομάτας να κρυώσει τελείως. Μετά να γεμίστε την πίτα, ώστε να μην πάρουν υγρασία τα φύλλα από τους υδρατμούς.

Διαβάστε οπωσδήποτε και όλα τα μυστικά επιτυχίας για τις πιο νόστιμες πίτες εδώ!

https://www.argiro.gr/recipe/ntomatopita/