Ντοματόρυζο

Καλοκαιρινό ντοματορυζο με πλούσια γεύση ντομάτας και νοστιμιά απερίγραπτη. Καταρχήν να πούμε ότι το ντοματορυζο δεν είναι ριζότο. Κι ένα καλομαγειρεμένο ντοματορυζο είναι 10 φορές πιο νόστιμο από ένα ριζότο ντομάτας. Είναι ζουμερό και χυλωμένο ρύζι που παραμένει όμως σπυρωτό βράζοντας προσεκτικά μέσα στο νερό της ντομάτας. Μαγειρεύεται σε χυμό τριμμένης ντομάτας με ελάχιστο νερό.

4

20 λεπτά

25 λεπτά

ντοματορυζο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    1. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
    2. Ξεπλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει όλο το άμυλο του.
    3. Στύβουμε από πάνω του χυμό από 1/2 λεμόνι και το αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
    4. Με τον τρόπο αυτό το προετοιμάζουμε, μαλακώνει πιο γρήγορα κάθε κόκκος του στο φαγητό. Έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε πολύ νερό και να αλλοιώσετε την πλούσια γεύση.
    5. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
    6. Κόβουμε τα μακρόστενα  πομοντόρια στα 4 και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, ζουλάμε ελαφρά με τα χέρια να βγάλουν τον χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
    7. Τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ.
    8. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σπάμε το σκόρδο.

    ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

    1. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.
    2. Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά οι φλούδες τους.
    3. Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους για περίπου 7 με 10 λεπτά.
    4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σπασμένο.
    5. Σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ.
    6. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να μοσχοβολήσει.
    7. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.
    8. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
    9. Βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε γύρω στα 13 με 15 λεπτά μέχρι να σκάσει ο κόκκος αλλά να κρατάει στο δόντι.
    10. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.
    11. Πασπαλίζουμε με τα βότανα και ανακατεύουμε.
    12. Σβήνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά, όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει στο δόντι.
    13. Ρίχνουμε 2 παγάκια και ανακατεύουμε για να κοπεί ο βρασμός.
    14. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να χυλώσει.

    ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

    1. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και το ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο.
    2. Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι η ξινομυζήθρα όσο ακόμα είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
    3. Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα δυόσμου και βασιλικού.

    Tips

    • Πρέπει να βράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να κοχλάζει δυνατά.
    Απόρρητο