• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
35

Για το ντοματόρυζο

  • 350 γρ. ρύζι (Καρολίνα)
  • 1/2 λεμόνι
  • 250 γρ. ντοματίνια (μακρόστενα)
  • 500 γρ. ντομάτες μακρόστενες (πομοντορια)
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό (πολύ ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 500 γρ. ντομάτα φρέσκια (τριμμένη)
  • 500 γρ. νερό ζεστό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • Γιαούρτι
  • Αγουρέλαιο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

    Ξεπλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει όλο το άμυλο του.

    Στύβουμε από πάνω του χυμό από 1/2 λεμόνι και το αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

    Με τον τρόπο αυτό το προετοιμάζουμε, μαλακώνει πιο γρήγορα κάθε κόκκος του στο φαγητό. Έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε πολύ νερό και να αλλοιώσετε την πλούσια γεύση.

    Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

    Κόβουμε τα μακρόστενα  πομοντόρια στα 4 και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, ζουλάμε ελαφρά με τα χέρια να βγάλουν τον χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ.

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σπάμε το σκόρδο.

    Στη κατσαρόλα

    Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.

    Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά οι φλούδες τους.

    Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους για περίπου 7 με 10 λεπτά.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σπασμένο.

    Σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ.

    Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να μοσχοβολήσει.

    Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

    Βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε γύρω στα 13 με 15 λεπτά μέχρι να σκάσει ο κόκκος αλλά να κρατάει στο δόντι.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.

    Πασπαλίζουμε με τα βότανα και ανακατεύουμε.

    Σβήνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά, όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει στο δόντι.

    Ρίχνουμε 2 παγάκια και ανακατεύουμε για να κοπεί ο βρασμός.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να χυλώσει.

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και το ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο.

    Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι η ξινομυζήθρα όσο ακόμα είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.

    Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα δυόσμου και βασιλικού.

    Πρέπει να βράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να κοχλάζει δυνατά.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται