Oλόκληρες ντομάτες σε βάζα / Κονσερβοποίηση & Aποστείρωση

Υλικά

  • 1 ½ κιλό ντομάτες
  • λίγο φρέσκο βασιλικό
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • ανθός αλατιού
  • βάζα γυάλινα

Κονσερβοποίηση & Aποστείρωση

Για να κονσερβοποιήσουμε ολόκληρες ντομάτες σε βάζο, διαλέγουμε ντομάτες γερές, ώριμες και χωρίς χτυπήματα. Τις αποφλοιώνουμε.

Αποστειρώνουμε τα βάζα και τα καπάκια.

Αφού πλύνουμε τα βάζα με ζεστό νερό και σαπούνι, είτε τα βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, είτε ανάβουμε το φούρνο στους 150ο C στις αντιστάσεις, απλώνουμε μία πετσέτα στην σχάρα του φούρνου και τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια.

Αφήνουμε να μείνουν μέσα στο φούρνο για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε με προσοχή, γιατί καίνε πολύ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Γεμίζουμε κάθε βάζο με ολόκληρες ντομάτες, σπρώχνοντας να χωρέσουν στριμωχτά. Ενδιάμεσα τοποθετούμε σκόρδο, βασιλικό ή άλλο μυρωδικό. Πασπαλίζουμε 1/2 κ. γλ. αλάτι σε κάθε βάζο.

Σφραγίζουμε τα βάζα.

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα βαθιά, ανάποδα.

Ενδιάμεσα στριμώχνουμε πανιά για να μην σπάσουν, γεμίζουμε με νερό, να προεξέχει 5 εκ. από τα βάζα.

Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό.

Τα βάζα μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ντουλάπι για πολλούς μήνες, αλλά από τη στιγμή που θα ανοιχτούν, τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Εκτός από ολόκληρες ντομάτες σε βάζο, μπορείτε να τις διατηρήσετε και στην κατάψυξη.

https://www.argiro.gr/recipe/oloklires-ntomates-se-baza-konserbopoiisi-aposteirosi/