Για τις σταφίδες
Ζεσταίνουμε πρώτα ελαφρά το ρούμι σε κατσαρόλα.
Βάζουμε τις σταφίδες σε μικρό μπολ.
Περιχύνουμε με το ρούμι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τις σταφίδες για 30΄.
Τις στραγγίζουμε.
Παγωτό σοκολάτα με ρούμι
Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το φρέσκο γάλα, την κανέλα και τη σοκολάτα.
Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να λιώσει η σοκολάτα.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει 5΄ και το μεταφέρουμε σε κανάτα.
Αφαιρούμε την κανέλα.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου πυκνώσουν και λιώσει η ζάχαρη 5΄-6΄.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το υγρό ζεστό μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας συγχρόνως με σύρμα τους κρόκους.
Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να βράσει για περίπου 15΄, έως ότου το μείγμα πυκνώσει ελαφρά.
Η κρέμα είναι έτοιμη όταν μένει µία παχιά στρώση στην πίσω πλευρά της κουτάλας.
Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Το παγώνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να κρυώσει εντελώς.
Προσθέτουμε τότε την παχύρρευστη κρέμα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Παγώνουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 2 ώρες, έως ότου σταθεροποιηθεί.
Τότε το χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει και το ξαναπαγώνουμε μέχρι να γίνει παγωτό, περίπου 2 ώρες.