Τρώγονται με τα πάντα και η συγκεκριμένη συνταγή της οικογένειας μου είναι φανταστική. Στα σπίτια μας στην Πάρο, τα παξιμάδια αντικαθιστούν το ψωμί και...

Τρώγονται με τα πάντα και η συγκεκριμένη συνταγή της οικογένειας μου είναι φανταστική. Στα σπίτια μας στην Πάρο, τα παξιμάδια αντικαθιστούν το ψωμί και διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό καλά σκεπασμένα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
  • αναμονή 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα παξιμάδια

  • 1 kg αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
  • 25 γρ. μαγιά (1 κύβο ή 1 φακελάκι)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ούζο
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό χλιαρό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. σουσάμι για την επικάλυψη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Παξιμάδια γλυκάνισου

    Τα παραδοσιακά παξιμάδια γλυκάνισου στην Πάρο θα τα βρείτε σε όλα τα αρτοποιεία.

    Μάλιστα φημίζονται οι ξυλόφουρνοι της Πάρου και για τα αρωματικά ντόπια ψωμιά τους, τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα και γλυκά, αλλά και για το αξέχαστο παραδοσιακό σκούρο σταρένιο παξιμαδάκι τους.

    Η συνταγή είναι οικογενειακή και ακόμα και σήμερα μία φορά τον μήνα, μαζεύονται οι οικογένειες και ψήνουν παξιμάδια γλυκάνισου κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

    Στην παρασκευή και προετοιμασία, συμμετέχουν όλα τα μέλη των οικογενειών, μικροί και μεγάλοι. Άλλοι ζυμώνουν, άλλοι ανάβουν τους φούρνους, κάποιοι μαγειρεύουν για να φάει όλη η παρέα και τελικά η όλη διαδικασία καταλήγει σε ένα ζεστό φιλικό γλέντι που κρατάει αρκετές ώρες και κανείς δεν θέλει να λείπει από αυτό.

    Στους χρόνους θα υπολογίσετε το φούσκωμα της ζύμης αλλά και το στέγνωμα. Πιστέψτε με, η γεύση τους θα σας αποζημιώσει πλήρως.

    Ζύμη για παξιμάδια γλυκάνισου

    Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά.

    Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά θρυμματισμένη και το χλιαρό νερό.

    Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά.

    Προσθέτουμε 1 -1/2 φλ από το συνολικό αλεύρι. Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει σαν παχύς χυλός.

    Σκεπάζουμε το μπολ με την μαγιά κι αφήνουμε να σταθεί για 20’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

    Μέσα στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα αρωματικά : γλυκάνισο, μαστίχα και γαρύφαλλο.

    Προσθέτουμε το λάδι και το ούζο καθώς και το μείγμα της μαγιάς.

    Αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή. Ζυμώνουμε με τον γάντζο της ζύμης για 2’-3’ σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά.

    Δυναμώνουμε το μίξερ προσθέτοντας το αλάτι και ίσως λίγο ακόμα νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή. Ζυμώστε συνολικά γύρω στα 13’-15’

    Φούσκωμα & πλάσιμο

    Όταν γίνει η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια, την βάζουμε σε μεγάλο, ελαφρά λαδωμένο μπολ.

    Την σκεπάζουμε πολύ καλά να μην παίρνει αέρα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

    Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει.

    Την χωρίζουμε στα 4.

    Πλάθουμε 4 φραντζόλες μακρόστενες.

    Βρέχουμε την επιφάνεια και τις κυλάμε σε σουσάμι.

    Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να φουσκώσουν ξανά, σκεπασμένες για περίπου μισή ώρα.

    Τσακίζουμε το χαρτί ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

    Μόλις φουσκώσουν, μετά από περίπου 30’-40’, με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα παξιμάδια γλυκάνισου σε φέτες πάχους 1-1/2 με 2 εκατοστά.

    Διαφήμιση

    Ψήσιμο & στέγνωμα

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC,  για 30’ στον αέρα.

    Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο.

    Περιμένουμε λίγα λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία τους και να μπορούμε να τα πιάσουμε.

    Τα χωρίζουμε με το χέρι, εκεί που τα είχαμε χαράξει.

    Αραδιάζουμε όλες τις φέτες στα ταψιά με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί.

    Ξαναβάζουμε στο φούρνο τα ταψιά και ψήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 90-100ºC, μέχρι να ξεραθούν τελείως και να γίνουν τραγανά, αφράτα και αρωματικά. Περίπου 1-1/2 με 2 ώρες.

    Καλύτερα περισσότερη ώρα και πιο χαμηλή θερμοκρασία για να βγουν αφράτα και τραγανά.

    Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για πάρα πολλές εβδομάδες.

    Είναι το κολατσιό των Παριανών με τυρί, ελιές και ντομάτα αλλά δεν λείπουν και από κανένα τραπέζι.  Τα σερβίρουμε με όλα τα φαγητά.

    Μυστικά επιτυχίας

    Θέλουν υπομονή.

    Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή.

    Γίνονται και στο χέρι αλλά θέλουν καλό ζύμωμα.

    Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φρέσκια με ξερή μαγιά.

    Τα παξιμάδια γλυκάνισου πρέπει να στεγνώσουν καλά στο φούρνο, να φρυγανιστούν για αρκετή ώρα ώστε να γίνουν αφράτα και τραγανά, αλλά και να διατηρηθούν για πολύ καιρό.

    Παραδοσιακά στην Νάουσα της Πάρου, ψήνουμε τα παξιμάδια γλυκάνισου πάντα στον ξυλόφουρνο κι εκεί απογειώνεται η γεύση και το άρωμα τους.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται