Παραδοσιακή πίτα με πράσο και λουκάνικο

Οι περιοχές γύρω από την Κοζάνη φημίζονται για τα λουκάνικα με μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, με πολλά καρυκεύματα. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση και φτιάξτε την πιο χαρακτηριστική πίτα της Μακεδονίας, με το παραδοσιακό σχήμα και το χωριάτικο φύλλο κιχί!

14

15 λεπτά

1 ώρα

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Όλη η γεύση και τα αρώματα της Κοζάνης σε μία πίτα που αξίζει να δοκιμάσετε!

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Εξοπλισμός

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΑ

  1. Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια.
  2. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν.
  3. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα.

ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

  1. Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  4. Αφού κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τη φέτα,.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Αλείφουμε ένα ταψί 35 εκατοστών με ελαιόλαδο.
  2. Ανοίγουμε τα χωριάτικα φύλλα στον πάγκο, κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  3. Σκορπάμε λίγη γέμιση, κατά μήκος των φύλλων.
  4. Τα τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε κιχί και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
  5. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο του σαλίγκαρου, μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο σαλίγκαρο στο ταψί.
  6. Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και τη ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις.
  2. Τα τελευταία 20 λεπτά ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
  3. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από το ταψί και είναι ρόδινο και τραγανό ολόγυρα.
Απόρρητο