"
Οι περιοχές γύρω από την Κοζάνη φημίζονται για τα λουκάνικα με μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, με πολλά καρυκεύματα. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση...

Οι περιοχές γύρω από την Κοζάνη φημίζονται για τα λουκάνικα με μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, με πολλά καρυκεύματα. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση και φτιάξτε την πιο χαρακτηριστική πίτα της Μακεδονίας, με το παραδοσιακό σχήμα και το χωριάτικο φύλλο κιχί!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για την παραδοσιακή πίτα με πράσο και λουκάνικο

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ. πράσα (μέτρια σε μέγεθος και τρυφερά)
  • 4 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 6 λουκάνικα Μακεδονίας
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. κατσικίσιο τυρί ή φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει

    Αλείφουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Για τα πράσα

    Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια.

    Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν.

    Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα.

    Διαφήμιση

    Για τα λουκάνικα

    Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.

    Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.

    Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

    Αφού κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τη φέτα,.

    Για το στήσιμο

    Αλείφουμε ένα ταψί 35 εκατοστών με ελαιόλαδο.

    Ανοίγουμε τα χωριάτικα φύλλα στον πάγκο, κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.

    Σκορπάμε λίγη γέμιση, κατά μήκος των φύλλων.

    Τα τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε κιχί και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.

    Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο του σαλίγκαρου, μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο σαλίγκαρο στο ταψί.

    Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και τη ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις.

    Τα τελευταία 20 λεπτά ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.

    Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από το ταψί και είναι ρόδινο και τραγανό ολόγυρα.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×