Στο νησί μου, την Πάρο, όταν ήμουν παιδί και ζύμωνε η μητέρα μου, πάντα έφτιαχνε και τη φουσκωτή για μένα, παίρνοντας ένα κομμάτι ζύμης. Σας δίνω μεγάλη...

Στο νησί μου, την Πάρο, όταν ήμουν παιδί και ζύμωνε η μητέρα μου, πάντα έφτιαχνε και τη φουσκωτή για μένα, παίρνοντας ένα κομμάτι ζύμης. Σας δίνω μεγάλη δόση, γιατί ποτέ δεν είναι αρκετή. Αντί για 2 μεγάλες μπορείτε να κάνετε 4 μικρές.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες
44

Για τη παριανή φουσκωτή µε τυρί

  • 1 kg αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 κύβους μαγιά των 25 γρ. (50γρ.)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 640 γρ. χλιαρό νερό
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη φουσκωτή µε τυρί

    Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.

    Ανακατεύουμε με το χέρι.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Θα πάρει συνολικά περίπου 2 ποτήρια. Το νερό να είναι χλιαρό.

    Προσοχή, όχι ζεστό νερό, γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει.

    Αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

    Προσθέτουμε το αλάτι πασπαλίζοντας.

    Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά σε σκόνη, βάλτε 2 φακελάκια μέσα στο αλεύρι, ανακατέψτε με το χέρι και ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία της συνταγής.

    Όταν η ζύμη ενωθεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας.

    Τη ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά.

    Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.

    Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει σαν χοντρό φύλλο.

    Ρίχνουμε επάνω τα κυβάκια τυριού.

    Κλείνουμε τις άκρες προς τα πάνω να μαζευτεί σε μπάλα ξανά και ζυμώνουμε λίγο για να πάει παντού το τυρί.

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ.

    Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

    Καλύπτουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 έως 1,5 ώρα.

    Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο.

    Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο φουσκωτές.

    Λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου.

    Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης.

    Πατώντας με τα δάχτυλα της δίνουμε σχήμα μακρόστενο, με ύψος 1,5 με 2 εκ., σαν χοντρό φύλλο.

    Κάνουμε βαθουλώματα, μπήγοντας πάνω της τα ακροδάχτυλά μας.

    Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.

    Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δίπλα και τη δεύτερη φουσκωτή.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα τη λαμαρίνα και αφήνουμε τις φουσκωτές να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170οC για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά.

    Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή.

    Για τη μαγιά 

    Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται