Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού σταδιακά, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε το κρέας και το τοποθετούμε σε πιατέλα, σκεπάζοντάς το για να διατηρηθεί ζεστό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
- Επιστρέφουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στην πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και αφήνουμε 1-2 λεπτά να ζεσταθούν και να αναδείξουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας με την κουτάλα για περίπου 1 λεπτό, ώστε να ψηθεί ο πελτές και να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και αρκετό ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κρέας.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μοσχάρι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα.
- Προς το τέλος, αλατοπιπερώνουμε.
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Ενώ είναι ακόμα ζεστά, προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο και μια κουτάλα από τη σάλτσα με το κρέας.
- Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ντύσει τα μακαρόνια με τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε πιατέλα, τοποθετούμε πάνω το μοσχάρι και περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και σερβίρουμε αμέσως.
ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
- Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά στο μπλέντερ, καθώς και το δαφνόφυλλο.
- Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
- Διατηρούμε το μείγμα “σπετσερικό” σε βάζο.
- Συνήθως χρησιμοποιώ από 1/2 έως 1 κ.γ (κοφτό), ανάλογα με την ένταση που θέλω να δώσω στο κάθε φαγητό.
Tips
- Το φαγητό πρέπει να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, πάντα με καπάκι, ώστε να μη στεγνώνει και να παραμένει ζουμερό με πλούσια σάλτσα.
- Καλό ρόδισμα στο μοσχάρι! Πριν ροδίσετε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος, ταμπονάρετέ το καλά με απορροφητικό χαρτί ώστε να απορροφηθεί η εξωτερική υγρασία. Αφήστε το κρέας για τουλάχιστον 15-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να “ζεσταθεί” πριν το μαγείρεμα.
- Ετοιμάστε το μείγμα “Σπετσερικό” και προσθέστε το στην παστιτσάδα σε ποσότητα από 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού, ανάλογα με την ένταση της γεύσης που προτιμάτε.