Παστιτσάδα

Παραδοσιακή παστιτσάδα με μοσχάρι, αρωματισμένη με μπαχαρικά και ντομάτα, μαγειρεμένη αργά για ζουμερό και πλούσιο αποτέλεσμα.

Εύκολη
1:30

6 μερίδες

15 λεπτά

1 ώρα και 15 λεπτά

pastitsada - παστιτσαδα - παστιτσάδα μοσχάρι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού σταδιακά, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
  2. Αφαιρούμε το κρέας και το τοποθετούμε σε πιατέλα, σκεπάζοντάς το για να διατηρηθεί ζεστό.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
  4. Επιστρέφουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στην πιατέλα.
  5. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και αφήνουμε 1-2 λεπτά να ζεσταθούν και να αναδείξουν τα αρώματά τους.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας με την κουτάλα για περίπου 1 λεπτό, ώστε να ψηθεί ο πελτές και να βγάλει τα αρώματά του.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας, ανακατεύοντας.
  8. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αρκετό ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κρέας.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μοσχάρι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα.
  10. Προς το τέλος, αλατοπιπερώνουμε.
  11. Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  12. Ενώ είναι ακόμα ζεστά, προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο και μια κουτάλα από τη σάλτσα με το κρέας.
  13. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ντύσει τα μακαρόνια με τη σάλτσα.
  14. Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε πιατέλα, τοποθετούμε πάνω το μοσχάρι και περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.
  15. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

  1. Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά στο μπλέντερ, καθώς και το δαφνόφυλλο.
  2. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
  3. Διατηρούμε το μείγμα “σπετσερικό” σε βάζο.
  4. Συνήθως χρησιμοποιώ από 1/2 έως 1 κ.γ (κοφτό), ανάλογα με την ένταση που θέλω να δώσω στο κάθε φαγητό.

Tips

  • Το φαγητό πρέπει να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, πάντα με καπάκι, ώστε να μη στεγνώνει και να παραμένει ζουμερό με πλούσια σάλτσα.
  • Καλό ρόδισμα στο μοσχάρι! Πριν ροδίσετε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος, ταμπονάρετέ το καλά με απορροφητικό χαρτί ώστε να απορροφηθεί η εξωτερική υγρασία. Αφήστε το κρέας για τουλάχιστον 15-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να “ζεσταθεί” πριν το μαγείρεμα.
  • Ετοιμάστε το μείγμα “Σπετσερικό” και προσθέστε το στην παστιτσάδα σε ποσότητα από 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού, ανάλογα με την ένταση της γεύσης που προτιμάτε.
Απόρρητο