Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και φανταστική γέμιση. Ιδανική για να δώσετε στο Πασχαλινό σας τραπέζι έξτρα νοστιμιά! Γεύση που μυρίζει σπίτι και...

Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και φανταστική γέμιση. Ιδανική για να δώσετε στο Πασχαλινό σας τραπέζι έξτρα νοστιμιά! Γεύση που μυρίζει σπίτι και μαμά.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
76

Για την κιμαδόπιτα

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 2 φωλιές φιδέ σπασμένο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. σουσάμι και μαυροσίσαμο

Για τον κιμά

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο χοντροκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 καρότα χοντροτριμμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί (ή κονιάκ)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εξοπλισμός

Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πριν την ψήσουμε την αφήνουμε 20΄στο ψυγείο

    Η γέμιση να είναι τελείως στεγνή

    Χαράζουμε την κιμαδόπιτα πριν μπει στο φούρνο

     

    Για την γέμιση

    Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά, να πάρει χρώμα.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και τα αφήνουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 5-6′.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί ο πελτές.

    Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά για την πασχαλινή κιμαδόπιτα με σφολιάτα.

    Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το ξύλο κανέλας και 1/2 φλ. νερό.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του.

    Αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα.

    Πασπαλίζουμε τον κιμά με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Για την κιμαδόπιτα

    Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.

    Σπάμε τις φωλιές φιδέ πάνω στο φύλλο. 

    Ρίχνουμε το στεγνό κιμά σε μία στρώση.

    Καλύπτουμε τον κιμά με τριμμένο κασέρι.

    Από πάνω βάζουμε μία στρώση φέτες ντομάτας.

    Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με την κρέμα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω στον κιμά.

    Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας.

    Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις.

    Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να γίνονται όλες σας οι πίτες τέλειες, διαβάζοντας τα μυστικά μου.

    Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της κιμαδόπιτας, τη λαδώνουμε ή την αλείφουμε με διάλειμμα αυγού και προσθέτουμε το σουσάμι ή το μαυροσίσαμο.

    Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 °C και μετά χαμηλώνουμε στους 180 °C και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμη 50 περίπου λεπτά, έως ότου ροδίσει καλά.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Όταν ετοιμάσετε την κιμαδόπιτα, πριν την ψήσετε, αφήστε την για 20′ στο ψυγείο και μετά βάλτε την σε δυνατό φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο, η σφολιάτα θα χωριστεί σε καλοψημένες στρώσεις τραγανού φύλλου.

    Αντί για πελτέ ντομάτας μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα.

    Η γέμιση (δηλαδή η σάλτσα του κιμά) πρέπει να έχει πιει όλα τα υγρά της στην κατσαρόλα και να είναι τελείως στεγνή. Μία υγρή γέμιση θα μαλακώσει την τραγανή σφολιάτα.

    Η σφολιάτα για να γίνει πολύ τραγανή, πρέπει να δουλευτεί κρύα και να μπει σε καυτό φούρνο. Έτσι θα πάρει αμέσως όγκο και θα γίνει τραγανή αφού ροδίσει πρώτα καλά.

    Χαράζουμε την κιμαδόπιτα με σφολιάτα, για να εξατμίζονται τα υγρά της γέμισης.

    Η κιμαδόπιτα είναι πολύ χορταστική και μπορεί να αποτελέσει από μόνη της κυρίως γεύμα.

    Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να γίνονται όλες σας οι πίτες τέλειες.

    Διαφήμιση

    Ποιά μαγειρίτσα θα φτιάξεις φέτος;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Στην κουζίνα με την Αργυρώ
    Πρώτες ύλες
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται