Πατάτες ογκρατέν από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Η τέλεια γαρνιτούρα για όλα τα φαγητά! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια ή άλλα λαχανικά για μια πιο...

Πατάτες ογκρατέν από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Η τέλεια γαρνιτούρα για όλα τα φαγητά!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια ή άλλα λαχανικά για μια πιο υγιεινή πρόταση. Αν δεν θέλετε την κρέμα γάλακτος, μπορείτε να αντικαταστήσετε με στραγγιστό γιαούρτι και πλήρες γάλα σε ίση ποσότητα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
738

Για τις πατάτες ογκρατέν

  • 1 kg baby πατάτες (κατεψυγμένες ή καθαρισμένες και προβρασμένες φρέσκες)
  • 300 γρ. έμενταλ
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 2 - 4 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Σερβίρονται ζεστές

    Για τις πατάτες ογκρατέν

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες baby πατάτες ή προβρασμένες για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες baby πατάτες στη κλασική συνταγή, τις πλένουμε πρώτα πολύ καλά να καθαρίσει η φλούδα από τυχόν σκόνες και χώματα. Ξεκινώντας,

    Καθαρίζουμε τη φλούδα και τις βράζουμε σε κατσαρόλα. 

    Τις καλύπτουμε με νερό και τις βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

    Τσιμπάμε με το πιρούνι για να δούμε αν έχει μαλακώσει και η καρδιά τους. Τις πιο χοντρές πατάτες σπάστε τες με ένα πιρούνι στη μέση πριν τις στρώσετε στο ταψί.

    Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες προβρασμένες πατάτες, τις βάζουμε κατευθείαν σε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος ή σε ένα μικρό ταψί, σε μια στρώση.

    Κόβουμε τα τυριά σε μικρά καρέ και τα προσθέτουμε στις πατάτες.

    Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί στο ταψί.

    Για την κλασική συνταγή πατάτας ογκρατέν, θα χρησιμοποιήσουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 30Χ20 εκ. με βάθος 6 εκ. για να μη ξεχειλίσει η κρέμα στο ψήσιμο. 

    Μπορείτε να βάλετε από 2 μέχρι 4 σκελίδες ανάλογα πόσο ένταση σκόρδου θέλετε στο φαγητό σας.

    Τέλος, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. 

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200ºC για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να κρεμώσει το μίγμα πατάτα-κρέμα-τυρί και να δούμε χοντρές φουσκάλες στο ταψί.

    Όταν έχει ψηθεί, λιώνουν τα τυριά και κάνει ελαφριά κρούστα το ογκρατέν.

    Οι πατάτες ογκρατέν είναι καλύτερο να σερβίρονται ζεστές και κρεμένιες για μεγαλύτερη απόλαυση.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται