Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ
- Τρίβουμε με τα δάχτυλα τη μαγιά μέσα στο γάλα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε λεκάνη.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα δάχτυλα.
- Τα ψιχουλιάζουμε, να βραχεί το αλεύρι με το βούτυρο, κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το χυμό λεμονιού, το γάλα με τη μαγιά και λίγο νερό.
- Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα.
- Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
- Την ξαναβάζουμε στη λεκάνη και τη σκεπάζουμε καλά.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά για 5 με 6 λεπτά, να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε και τη σάλτσα ντομάτας.
- Η γέμιση πρέπει να είναι δεμένη καλά, χωρίς πολλά υγρά.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο.
- Απλώνουμε τη γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω.
- Πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί.
- Ρολάρουμε τη φραντζόλα.
- Τη βάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τη δεύτερη φραντζόλα.
- Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
- Ψήνουμε τις γεμιστές φραντζόλες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΑ
- Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.