"
  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 2 φλ. πετιμέζι
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κρασί μπρούσκο Πάρου (ημίγλυκο κόκκινο κρασί)
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.γλ γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλ. χυμό από πορτοκάλι
  • 1 κ.σ σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 φλ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ σουσάμι
  • λίγο λάδι για το ταψί

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Λαδώνουμε το ταψί μας

    Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο ώστε να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας μέσα από το μείγμα

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο

     

    Πετιμεζόπιτα

    Για την αφράτη και εύκολη πετιμεζόπιτα

    με καρύδια και χωρίς ζάχαρη, πρώτα θα κοσκινίσουμε το αλεύρι με το baking powder. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υγρά υλικά.
    • Το πετιμέζι, το λάδι και το κρασί.
    • Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να διαλυθεί το πετιμέζι.
    • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο).
    • Ανακατεύουμε καλά.
    • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
    • Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι στο μείγμα της πετιμεζόπιτας κι ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να χαθεί μέσα στα υλικά.
    • Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με 1 κουτάλια σουσάμι.
    • Αδειάζουμε το μείγμα της πετιμεζόπιτας και κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια.
    • Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι.
    • Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα  σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
    • Μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
    • Η αφράτη και αρωματική πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγουμε μαχαίρι στην καρδιά της και η λάμα του να βγαίνει στεγνή από ζύμη, όπως κάνουμε σε ένα κέικ.
    • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160°C.
    • Όταν βγαίνει καυτή από το φούρνο, μπορούμε να την περιχύσουμε με μπόλικο αραιωμένο πετιμέζι.
    • Ζεσταίνουμε δηλαδή το πετιμέζι με λίγο νερό ώστε να είναι αρκετά αραιό σαν σιρόπι.
    • Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια.

    Μυστικά για την πετιμεζόπιτα

    • Όταν βάζετε το μείγμα μίας γλυκιάς πίτας κέικ σαν την πετιμεζόπιτα, σε ένα ταψί, χτυπήστε το ταψί στον πάγκο σας ώστε να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας μέσα από το μείγμα και να φουσκώσει ομοιόμορφα το κέικ στο ψήσιμο.
    • Η πετιμεζόπιτα μπορεί να γίνει και σε φόρμα για κέικ. Γιατί στην ουσία είναι ένα υγιεινό κέικ, χωρίς ζάχαρη, αφράτο και παραδοσιακό.
    • Πετιμεζόπιτα φτιάχνουμε στην Πάρο όλο τον χρόνο αφού το πετιμέζι στο νησί μας το έχουμε σε αφθονία. Γι αυτό άλλωστε φτιάχνουμε πολλές παραδοσιακές παριανές συνταγές με αυτό όπως πετιμεζένιους, τηγανίτες με πετιμέζι κλπ.

    Οι συνταγές της Πάρου είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στην γευστική μου μνήμη, όπως και η παρακάτω

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×