• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
6

Για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1.700γρ) κομμένο στα 6
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια)
  • 5 κ.σ. ολόκληρες σκόρδο
  • 2 κ.σ. πάπρικα καυτερή
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλα
  • 6 σύκα αποξηραμένα
  • 2 κ.σ. σταφίδα ξανθή
  • 12 κάστανα προβρασμένα
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. νερό ή ζωμό
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 δαφνόφυλλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το πικάντικο κοτόπουλο

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.

    Τοποθετούμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος. Τις περιχύνουμε με μαρινάδα.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο 5-6 ώρες, ή ακόμα καλύτερα το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.

    Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Φυλάμε τη μαρινάδα.

    Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές για 6΄-7΄. Το βγάζουμε σε πιατέλα.

    Προσθέτουμε στο ίδιο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πάπρικα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για 10΄.

    Τότε προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες και περιχύνουμε με το μέλι.

    Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, μπήγουμε τα κάστανα εδώ και εκεί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

    Προσθέτουμε και το νερό μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

    Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

    Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ρεντουίρει (να πυκνώσει) μέχρι να γίνει σαν σιρόπι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

    Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, τα κάστανα και τα σύκα, περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα.

    Πασπαλίζουμε την πιατέλα με πουδραρισμένο μαϊντανό.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται