Πικάντικο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1.700γρ) κομμένο στα 6
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια)
  • 5 κ.σ. ολόκληρες σκόρδο
  • 2 κ.σ. πάπρικα καυτερή
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλα
  • 6 σύκα αποξηραμένα
  • 2 κ.σ. σταφίδα ξανθή
  • 12 κάστανα προβρασμένα
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. νερό ή ζωμό
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 δαφνόφυλλα

Για το πικάντικο κοτόπουλο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.

Τοποθετούμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος.

Τις περιχύνουμε με μαρινάδα.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο 5-6 ώρες, ή ακόμα καλύτερα το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Φυλάμε τη μαρινάδα.

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές για 6΄-7΄. Το βγάζουμε σε πιατέλα.

Προσθέτουμε στο ίδιο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πάπρικα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και την κανέλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για 10΄.

Τότε προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες και περιχύνουμε με το μέλι.

Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, μπήγουμε τα κάστανα εδώ και εκεί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ρεντουίρει (να πυκνώσει) μέχρι να γίνει σαν σιρόπι.

Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, τα κάστανα και τα σύκα, περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε την πιατέλα με πουδραρισμένο μαϊντανό.

https://www.argiro.gr/recipe/pikantiko-kotopoulo-me-apoxiramena-frouta/