Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε, το αλεύρι και τη μαγιά και σε άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο και το βούτυρο και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα.
- Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
- Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε χλιαρό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΙΡΟΣΚΙ
- Καθαρίζουμε και λιώνουμε με πιρούνι τις πατάτες.
- Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.
- Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να σοταριστούν το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το λουκάνικο.
- Ανακατεύουμε ώστε να ψηθεί.
- Τέλος, προσθέτουμε την πατάτα και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την πατάμε να ξεφουσκώσει.
- Τη ζυμώνουμε ελαφρά.
- Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και κόβουμε δίσκους με διάμετρο 10 εκ.
- Βάζουμε από 1 κ.σ γέμιση και βρέχουμε τις άκρες.
- Κλείνουμε τις ενώσεις και ρολάρουμε το πιροσκί στο χέρι μας, δίνοντάς του σχήμα λουκάνικου.
- Ακουμπάμε τα πιροσκί σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αραιά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
- Αφού τα τελειώσουμε αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά να ξεφουσκώσουν, τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Ζεστά είναι ακαταμάχητα.