• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
51
  • Για τη ζύμη
  • 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
  • 2 κ.γλ. ξερή μαγιά
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 200 γραμ. φρέσκο χλιαρό γάλα
  • 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 βρασμένες πατάτες
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πιροσκι

    Πιροσκί

    μια συνταγή που θα ξετρελαθούν μεγάλοι και μικροί. Φτιάξτε τα είναι απίστευτα!

    Για τη ζύμη του πιροσκί

    • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και σε άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο και το βούτυρο και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
    • Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα.
    • Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
    • Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε χλιαρό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.

    Για τη γέμιση του πιροσκί

    • Καθαρίζουμε και λιώνουμε με πιρούνι τις πατάτες.
    • Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.
    • Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να σοταριστούν το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γίνουν διάφανα.
    • Προσθέτουμε το λουκάνικο.
    • Ανακατεύουμε ώστε να ψηθεί.
    • Τέλος, προσθέτουμε την πατάτα και αλατοπιπερώνουμε.
    • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
    • Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την πατάμε να ξεφουσκώσει.
    • Τη ζυμώνουμε ελαφρά.
    • Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και κόβουμε δίσκους με διάμετρο 10 εκ.
    • Βάζουμε από 1 κ.σ γέμιση.
    • Βρέχουμε τις άκρες.
    • Κλείνουμε τις ενώσεις και ρολάρουμε το πιροσκί στο χέρι μας, δίνοντάς του σχήμα λουκάνικου.
    • Ακουμπάμε τα πιροσκί σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αραιά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
    • Αφού τα τελειώσουμε αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά να ξεφουσκώσουν, τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
    • Ζεστά είναι ακαταμάχητα.

    Μετά το ακαταμάχητο πιροσκί με πατάτα και λουκάνικο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

    Κάτι μαγειρεύεται