Πιτσόψωμο

Υλικά

Για το πιτσόψωμο

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κύβους νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • Λίγο νερό χλιαρό (περίπου 1/2 φλ.)
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. χλιαρό γάλα
  • σουσάμι
  • 4 κ.σ. σπόρους (ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο κλπ.)

Για τη γέμιση

  • Ότι υπάρχει στο ψυγείο
  • Για το διάλυμα αυγού
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.

Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.

Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο να βραχεί να γίνει άμμος.

Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά και την ενεργοποιημένη μαγιά.

Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε.

Ρίχνουμε μισό φλ. νερό και ζυμώνουμε.

Τέλος, προσθέτουμε τους σπόρους.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 45 έως 60 λεπτά.

Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, την ξεφουσκώνουμε και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο χοντρό φύλλο.

Απλώνουμε τη γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω.

Ρολάρουμε το ψωμί σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες γυρίζοντας τες προς τα κάτω.

Φτιάχνουμε και την δεύτερη φραντζόλα, τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.

Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και χαράζουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου να ροδίσουν στους 180ºC.

https://www.argiro.gr/recipe/pitsopsomo/