Porridge (βασική συνταγή)
Για το porridge επιλέγουμε χοντρές ολόκληρες νιφάδες βρώμης κλασικά στο εξωτερικό χρησιμοποιούν old fashion νιφάδες βρώμης.
Το porridge χρειάζεται χαμηλή φωτιά για να ρουφήξει σωστά η βρώμη τα υγρά, ώστε να φουσκώσει και να μαλακώσει.
Πόριτζ
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα αμυγδάλου ή νερό, τις νιφάδες βρώμης, τους σπόρους τσία.
Προσθέτουμε τους χουρμάδες ψιλοκομμένους την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι σε μέτρια φωτιά.
Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 7-8’ σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα τα υλικά.
Όταν μαλακώσει η βρώμη και πήξει ο χυλός αποσύρουμε το πόριτζ από την εστία. Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε μπούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αναδέψουμε ώστε να έχει πιο αραιή κρεμώδη υφή ο χυλός βρώμης.
Σερβίρουμε το πόριτζ με βρώμη, σε 3 μπολ. Μπορούμε να γαρνίρουμε με φρούτα εποχής, με ξηρούς καρπούς, με γκρανόλα, ταχίνι, νουτέλα, φυστικοβούτυρο.
Σαν έξτρα γλυκαντικό ραντίστε με λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup).