Πόριτζ με βρώμη εύκολη συνταγή για υγιεινό πρωινό ή σνακ μέσα στην ημέρα.

Πόριτζ με βρώμη εύκολη συνταγή για υγιεινό πρωινό ή σνακ μέσα στην ημέρα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
24

Για το porridge

  • 3/4 φλ. ολόκληρες νιφάδες βρώμης
  • 2 φλ. γάλα αμυγδάλου ή νερό
  • 2 κ.σ. σπόρους chia
  • 4 χουρμάδες
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 πρέζα/ες κανέλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. αμύγδαλα
  • 2 κ.σ. γκρανόλα
  • Λίγα κόκκινα φρούτα ή φρούτα εποχής
  • Λίγο σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Porridge (βασική συνταγή)

    Για το porridge επιλέγουμε χοντρές ολόκληρες νιφάδες βρώμης κλασικά στο εξωτερικό χρησιμοποιούν old fashion νιφάδες βρώμης.

    Το porridge χρειάζεται χαμηλή φωτιά για να ρουφήξει σωστά η βρώμη τα υγρά, ώστε να φουσκώσει και να μαλακώσει.

    Πόριτζ

    Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα αμυγδάλου ή νερό, τις νιφάδες βρώμης, τους σπόρους τσία.

    Προσθέτουμε τους χουρμάδες ψιλοκομμένους την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

    Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι σε μέτρια φωτιά.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 7-8’ σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα τα υλικά.

    Ο χρόνος βρασμού του porridge, ποικίλει ανάλογα το είδος της βρώμης αν είναι ολόκληρες ή κομμένες νιφάδες από 5-10′

    Όταν μαλακώσει η βρώμη και πήξει ο χυλός αποσύρουμε το πόριτζ από την εστία. Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε μπούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αναδέψουμε ώστε να έχει πιο αραιή κρεμώδη υφή ο χυλός βρώμης.

    Σερβίρουμε το πόριτζ με βρώμη, σε 3 μπολ. Μπορούμε να γαρνίρουμε με φρούτα εποχής, με ξηρούς καρπούς, με γκρανόλα, ταχίνι, νουτέλα, φυστικοβούτυρο.

    Σαν έξτρα γλυκαντικό ραντίστε με λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup).

    Μπορείτε να φτιάξετε γλυκό ή αλμυρό υγιεινό πόριτζ και να το απολαύσετε χωρίς τύψεις.

    Το πόριτζ με βρώμη μπορεί να γίνει και χωρίς μαγείρεμα, σε βαζάκια από το προηγούμενο βράδυ.

    Ποια άλλη συνταγή με βρώμη θα φτιάξεις;

    Κάτι μαγειρεύεται