Ομελέτα
Η αφράτη ομελέτα είναι σίγουρα η εύκολη λύση, όταν δεν έχουμε φαγητό.
Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να τη φτιάξει κανείς, χρησιμοποιώντας άπειρους συνδυασμούς. Το ζήτημα είναι πως, όπως και αν επιλέξουμε να τη φτιάξουμε, υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα κάνουν πιο αφράτη και απολαυστική την ομελέτα μας.
Αν για παράδειγμα θέλετε να είναι αφράτη, χρησιμοποιείστε μία πλαστική σπάτουλα για να μετακινείτε τις ψημένες άκρες προς την κέντρο του τηγανιού. Αντίστοιχα μετακινείστε το άψητο μέρος του αυγού προς την άκρη. Κάνοντας την κίνηση αυτή αρκετές φορές, θα βοηθήσετε την ομελέτα σας να ψηθεί ομοιόμορφα.
Μία άλλη ερώτηση που απασχολεί πολλούς είναι αν πρέπει να βάζουμε γάλα στην αφράτη ομελέτα. Η απάντηση είναι πως μερικές κουταλιές της σούπας γάλα δεν θα βλάψουν και θα βοηθήσουν την ομελέτα στο να γίνει υπέροχη. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο, και σίγουρη η υπερβολική ποσότητα γάλακτος δε χρειάζεται, αφού επιβαρύνει την ομελέτα και με επιπλέον θερμίδες.
Υπάρχουν επίσης διαφορετικές σχολές ως προς το χτύπημα. Κάποιοι προτιμούν να χτυπούν τα αυγά με ένα πιρούνι, και στη συνέχεια τυλίγουν την ομελέτα τους σε μορφή κύλινδρου. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν αυγοδάρτη για το χτύπημα των αυγών και γεμίζουν την ομελέτα με διάφορα υλικά. Πιπεριές, μανιτάρια, τυρί, αλλαντικά, λουκάνικα, ακόμη σπαράγγια ή άλλα λαχανικά.
Για την ομελέτα με τυρί
- Xτυπάμε τα αυγά βάζουμε αλάτι και πιπέρι ένα τυρί σε κομματάκια και τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
- Στην συγκεκριμένη ομελέτα θα βάλουμε φέτα.
- Μπορείτε να την αλλάξετε με ότι τυρί θέλετε αρκεί να λιώνει στο τηγάνι.
- Όταν ρίχνουμε το μίγμα μας στο τηγάνι θα πρέπει το λάδι να έχει κάψει καλά να γίνει φουσκωτή και τραγανή από έξω και υγρή μέσα ώστε να καταλαβαίνεις σε κάθε μπουκιά την κάθε γεύση του τυριού που συνδυάζεται άριστα με τα αυγά.
Για την ομελέτα
Βάζουμε πρώτα το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια.
- Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά σε ένα μπολ να αφρατέψουν καλά για την ομελέτα.
- Όπως είναι καυτό το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και μπήγουμε μέσα τα κομμάτια του τυριού.
- Όση ώρα ψήνεται στο τηγάνι ανασηκώνουμε τις άκρες της με ένα πιρούνι ώστε να τρέχει το υγρό αυγό στο καυτό τηγάνι και να ψήνεται.
- Αφήνουμε να περάσουν περίπου 3-4 λεπτά από κάτω να έχει ροδίσει.
- Τη σκεπάζουμε με μεγάλο πιάτο ή καπάκι και την αναποδογυρίζουμε.
- Την ξαναβάζουμε στο καυτό τηγάνι ώστε να ψηθεί για λίγα λεπτά και από την άλλη πλευρά και να φουσκώσει καλά.