Πουρές πατάτας ογκρατέν

Υλικά

Για τον πουρέ ογκρατέν

  • 1 1/2 kg πατάτες
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 50 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 4 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 4 βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • Λίγο σχοινόπρασο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον πουρέ ογκρατέν

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό.  

Βράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 

Προσθέτουμε αλάτι στο νερό αφού πάρει βράση. 

Στραγγίζουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι. 

Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά τις πιέζουμε με την πρέσα πατάτας ή με σύρμα. 

Στεγνώνουμε δηλαδή κάθε πιθανή υγρασία πατάτας και ταυτόχρονα τις πολτοποιούμε με την πρέσα πατάτας. 

Προσθέτουμε στον πουρέ το βούτυρο σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος. 

Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. 

Προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα,το τριμμένο σκληρό τυρί κι ανακατεύουμε.

Ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Βάζουμε τον μισό πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό ταψί 30χ20 εκ.

Πασπαλίζουμε με τη μισή μοτσαρέλα και τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα.

Σκεπάζουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο πουρέ.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα.

Τοποθετούμε τον πουρέ πατάτας ογκρατέν στην μεσαία σχάρα του φούρνου.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στον αέρα για 20’ μέχρι να γκρατιναριστεί ο πουρές.

Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για φρεσκάδα στη γεύση.

Σερβίρουμε ζεστό τον γκρατιναρισμένο γεμιστό πουρέ, συνοδεύοντας το χοιρινό ρολό αλλά και όλα τα φαγητά στα γιορτινά τραπέζια μας. 

Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά μου για να φτιάχνετε πάντα το νόστιμο, μαλακό και καλοψημένο χοιρινό για τα γιορτινά σας τραπέζια!

https://www.argiro.gr/recipe/poures-patatas-ogkraten/