Πουρές πατάτας

Υλικά

Για τον πουρέ πατάτας

  • 1 kg πατάτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 2 - 3 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους (καρέ).

Τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι στο νερό και σκεπάζουμε το σκεύος.

Αφήνουμε τις πατάτες να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.

Μπορείτε να τις τσιμπήστε με πιρούνι για να σιγουρευτείτε.

Όσο τις βράζουμε, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, την κρέμα να ζεσταθεί και ανακατεύουμε τα υλικά.

Τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να βράσουν οι πατάτες.

Στραγγίζουμε καλά τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Έπειτα τις σπάμε σε πουρέ με σύρμα ή μια κουτάλα.

Πουρές πατάτας

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να στεγνώσουν.

Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας βούτυρο-κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές.

Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο.

Ανάλογα με την ποικιλία πατάτας που θα επιλέξετε, μπορείτε να έχετε κλασικό πουρέ, κόκκινο πουρέ από γλυκοπατάτα, ή μωβ από πατάτες Νέας Γης.

Διατηρούμε τον πουρέ ζεστό μέχρι να έρθει η ώρα να τον σερβίρουμε, αν θέλουμε πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

https://www.argiro.gr/recipe/poures-patatas/