Μετσοβίτικη πρασόπιτα με υλικά της Ηπειρώτικης γης όπως το κατσικίσιο τυρί ΠΟΠ, κανείς δεν λέει όχι σε δεύτερο κομμάτι.

Μετσοβίτικη πρασόπιτα με υλικά της Ηπειρώτικης γης όπως το κατσικίσιο τυρί ΠΟΠ, κανείς δεν λέει όχι σε δεύτερο κομμάτι.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
31
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κιλό πράσα μετρίου μεγέθους
  • 1 φλ. ρύζι
  • 1 φλ. γιαούρτι ντόπιο
  • 6 αυγά
  • 300 γραμ. κατσικίσιο τυρί ΠΟΠ Ηπείρου
  • 200 γραμ. κεφαλοτύρι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγος χυμός από λεμόνι
  • Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκο
  • 2 κ.σ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μετσοβίτικη πρασόπιτα

    Ξεπλένουμε πρώτα καλά το ρύζι σε σουρωτήρι.

    Στύβουμε λίγο λεμόνι στο πλυμένο ρύζι, για να το κρατήσει σπυρωτό μέσα στην πίτα.

    Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα αχνίζουμε για 5′, με 3 φλιτζάνια νερό, για να μαλακώσουν.

    Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 10′.

    Στραγγίζουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε λεκάνη και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

    Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και τα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε καλά.

    Τέλος, προσθέτουμε και τα τυριά.

    Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

    Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Στρώνουμε το ένα φύλλο σε πυρίμαχο, μακρόστενο, μεγάλο σκεύος. Τραβάμε ελαφρά τις άκρες, ώστε να ανασηκωθούν και να καλύψουν το τοίχωμα του ταψιού έως τη μέση.

    Αδειάζουμε τη γέμιση στη σφολιάτα και απλώνουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε κομμάτια και κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας, αφήνοντας κενά για να αναπνέει η πίτα και να φεύγουν οι υδρατμοί.

    Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε την πίτα.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC με αέρα, στη μεσαία σχάρα για 10′ και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 ºC, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 40′ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει και από κάτω.

    Αφήνουμε την πρασόπιτα λίγο να κρυώσει κι έπειτα την κόβουμε και τη σερβίρουμε.

    Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την τραγανή πρασόπιτα με κιμά.

    Δείτε ακόμα όλα μου τα μυστικά για τις πίτες για σίγουρη επιτυχία πάντα!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται