• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
31
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κιλό πράσα μετρίου μεγέθους
  • 1 φλ. ρύζι
  • 1 φλ. γιαούρτι ντόπιο
  • 6 αυγά
  • 300 γραμ. κατσικίσιο τυρί ΠΟΠ Ηπείρου
  • 200 γραμ. κεφαλοτύρι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγος χυμός από λεμόνι
  • Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκο
  • 2 κ.σ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο

    Την κόβουμε αφού κρυώσει

    Μετσοβίτικη πρασόπιτα

    Για την μετσοβίτικη πρασόπιτα με γιαούρτι,

    την ηπειρώτικη πρασόπιτα με σφολιάτα, συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά που θα χρειαστούμε. Για την μετσοβίτικη πρασόπιτα με γιαούρτι, ρύζι και αυγά,

    • Ξεπλένουμε πρώτα καλά το ρύζι σε σουρωτήρι. Στύβουμε λίγο λεμόνι στο πλυμένο ρύζι, για να το κρατήσει σπυρωτό μέσα στην πίτα.
    • Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα αχνίζουμε για 5′, με 3 φλιτζάνια νερό, για να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 10′.
    • Στραγγίζουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε λεκάνη. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
    • Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και τα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε καλά για την μετσοβίτικη πρασόπιτα.
    • Τέλος, προσθέτουμε τα τυριά.
    • Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
    • Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Στρώνουμε το ένα φύλλο σε πυρίμαχο, μακρόστενο, μεγάλο σκεύος. Τραβάμε ελαφρά τις άκρες, ώστε να ανασηκωθούν και να καλύψουν το τοίχωμα του ταψιού έως τη μέση.
    • Αδειάζουμε τη γέμιση στη σφολιάτα. Απλώνουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια.
    • Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε κομμάτια και κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πρασαυγόπιτας, αφήνοντας κενά για να αναπνέει η πίτα και να φεύγουν οι υδρατμοί. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε την πίτα.
    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα για 10′ και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 40′ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει και από κάτω η μετσοβίτικη πρασόπιτα.
    • Αφήνουμε την πρασόπιτα με αυγά λίγο να κρυώσει κι έπειτα την κόβουμε και τη σερβίρουμε.

    Μπορούμε να συνοδέψουμε την πίτα μας με μια ωραία πράσινη σαλάτα εποχής.

    Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την Τραγανη πρασόπιτα με κιμά και την εκπληκτική Πρασόπιτα της Αργυρώς.

    Δείτε ακόμα όλα μου τα μυστικά για τις πίτες για σίγουρη επιτυχία πάντα!

     

    Αν σας άρεσε η πρασόπιτα με σφολιάτα, δείτε και την παρακάτω

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται