Ψάρι μπιάνκο

Αυθεντική συνταγή για ψάρι μπιάνκο με πατάτες και λεμόνι. Απλό, νόστιμο και αρωματικό φαγητό κατσαρόλας, ιδανικό για κάθε εποχή!

Εύκολη
0:35

4 μερίδες

10 λεπτά

25 λεπτά

ψαρι μπιανκο - συνταγη για ψαρι bianco

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το ψάρι και το ξεπλένουμε πολύ καλά, κυρίως στο κεφάλι και στην κοιλιά.
  2. Χωρίζουμε το κεφάλι και την ουρά και κόβουμε το σώμα σε χοντρές φέτες. Το πλένουμε και το αφήνουμε για λίγο σε σουρωτήρι.
  3. Αφού φύγουν τα πολλά νερά, πασπαλίζουμε με αλάτι και μεταφέρουμε το σουρωτήρι στο ψυγείο, με δίσκο από κάτω, μέχρι το μαγείρεμα.
  4. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες των 2 εκ. ή στα τέσσερα.
  5. Τις μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα βάζοντας ενδιάμεσα το σκόρδο. Τις καλύπτουμε με κρύο νερό, πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
  6. Χαμηλώνουμε στη συνέχεια την ένταση της εστίας στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  7. Ακουμπάμε τα κομμάτια του ψαριού πάνω στις πατάτες, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά,
    ανάλογα με το πάχος του φιλέτου.
  8. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι προς τέλος του βρασμού. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.
  9. Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το μείγμα στον τελευταίο βρασμό.
  10. Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν τα υλικά, απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τις λαβές ώστε να πάει παντού το λαδολέμονο.
  11. Βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα σε δυνατή φωτιά, να πυκνώσει η σάλτσα και να δέσει.
  12. Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά.
  13. Σερβίρουμε τις πατάτες και το ψάρι με προσοχή για να μη λιώσουν, τα περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα μπιάνκο και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο μπούκοβο.

Tips

  • Ιδανικές επιλογές για τη συνταγή ψάρι bianco είναι ο μπακαλιάρος, ο ροφός, η στήρα, η σκορπίνα, ο σαλούβαρδος, το μυλοκόπι και το μαγιάτικο.
  • Το κεφάλι του ψαριού είναι πλούσιο σε κολλαγόνο και δένει ωραία τη σάλτσα.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τον βάζουμε από την αρχή στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.
Απόρρητο