Σε όλα τα νησιά μαγειρεύουμε το ψάρι με πολλούς τρόπους. Για μένα, αυτή είναι η κατ’ εξοχήν καλοκαιρινή συνταγή μαγειρεμένου ψαριού. Φτιάξτε το και...

Σε όλα τα νησιά μαγειρεύουμε το ψάρι με πολλούς τρόπους. Για μένα, αυτή είναι η κατ’ εξοχήν καλοκαιρινή συνταγή μαγειρεμένου ψαριού. Φτιάξτε το και δεν θα μείνει τίποτα. Σας το εγγυώμαι!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
94

Για το ψάρι πλακί στο φούρνο

  • 1 ροφός γύρω στα 2 κιλά
  • 1 kg μπάμιες
  • 1/4 φλ. ξίδι από κρασί
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσ. σέλινο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 440 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Ραντίζουμε τις μπάμιες με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

Για το ψάρι πλακί στο φούρνο

Καθαρίζουμε πρώτα καλά το ψάρι μέσα και έξω.

Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.

Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες.

Τις απλώνουμε σε λαμαρίνα, ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα σκεπασμένες με τουλπάνι (να αποβάλουν την κόλλα τους).

Μετά τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 5΄ να μαραθούν.

Ψιλοκόβουμε σε μπολ μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και αλατοπίπερο.

Σε βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες.

Κάνουμε μία στρώση με φέτες πατάτας και ξαπλώνουμε επάνω τους το ψάρι ολόκληρο και τριγύρω τις μπάμιες.

Πασπαλίζουμε το ψάρι με το μείγμα μυρωδικών.

Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και το ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1/2 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1/2 ώρα.

Το ψάρι είναι έτοιμο, εάν με τη βοήθεια λάμας μαχαιριού ξεκολλάει εύκολα η ράχη απ’ το κόκαλο.

Μετά το ψάρι πλακί στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω υπέροχη συνταγή.

Εσύ με τι ψωμί θα συνοδέψεις το φαγητό σου;

Οδηγός Μαγειρικής

Συμβουλή του Ειδικού

Ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να ελέγξει το βάρος του. Ως γνωστό τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων παρουσιάζοντας αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών που ιδιαίτερα σε περιόδους δίαιτας (θερμιδικού περιορισμού) είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του πολύτιμου μεταβολικά μυϊκού ιστού. Τέλος τα λαχανικά της συνταγής μας προσφέρουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης C, συμβάλλοντας επιπρόσθετα στη διατήρηση της σωστής ανοσοποιητικής μας λειτουργίας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται