Εκτέλεση
Ξεκινάμε τις ψητές σαρδέλες στο φούρνο, καθαρίζοντας τις πατάτες και κόβοντάς τες κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι να είναι στριμωγμένες. Ρίχνουμε στο ταψί και το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 ποτήρι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις σαρδέλες, με μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε με απότομη κίνηση για να φύγουν και τα εντόσθια.
Ελαφρά ξύνουμε το δέρμα να φύγουν τα λέπια. Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Όταν τρυπήσουμε τις πατάτες με πιρούνι και δούμε ότι μαλάκωσαν, τότε τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μία πάνω στην άλλη σε στρώση, πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 15΄.
Σερβίρονται ζεστές με πατάτες και την υπέροχη σάλτσα τους.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία, ιδανικό για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Οι σαρδέλες αποτελούν ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς. Παράλληλα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D και Β12. Συνδυάζοντας τα με πατάτα, έχουμε ένα απόλυτα ολοκληρωμένο γεύμα και συνοδεύοντας το με μία χωριάτικη σαλάτα έχουμε ένα ιδανικό, μεσογειακό καλοκαιρινό γεύμα.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Αγαπάτε τις σαρδέλες; Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές εδώ.