Ψάρια μαρινάτα
Στη συνταγή για ψάρια μαρινάτα από την Πάτμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ψάρια μεσαίου μεγέθους αλλά δίνει καλύτερο αποτέλεσμα η μαρίδα και η γόπα.
Καθαρίζουμε τα ψάρια και τραβάμε το κεφάλι και τα εντόσθια.
Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
Τα αλατίζουμε κατά βούληση.
Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί.
Αλευρώνουμε τα ψάρια και λίγα λίγα τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Για τη σάλτσα
Βάζουμε το 1/4 φλ. ελαιόλαδο σε καθαρό τηγάνι και ρίχνουμε το σκόρδο σε φέτες και το φρέσκο δεντρολίβανο.
Τα σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.
Ξαναβάζουμε τα τηγανισμένα ψάρια στο τηγάνι με τα σκόρδα και το δεντρολίβανο.
Σβήνουμε με το ξύδι και σκεπάζουμε το τηγάνι.
Αφήνουμε 1 λεπτά και μετά σβήνουμε τη φωτιά.
Το αφήνουμε έτσι κλειστό το τηγάνι μέχρι να κρυώσουν τα ψάρια εντελώς.
Βγάζουμε τα ψάρια με την σάλτσα τους σε πιατέλα.
Απολαύστε τα.
Το νόστιμο λαδάκι στην πιατέλα, απαιτεί φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Το περίφημο μοναστηριακό ζυμωτό της Πάτμου.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Κ. Μαρούλα και την ευχαριστούμε πολύ.
