Για τη ψητή φασολάδα φούρνου
Ξεκινάμε την ψητή φασολάδα φούρνου, βάζοντας τα φασόλια, σε κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για να μην διαλυθούν με το βράσιμο.
Όταν μαλακώσουν (περίπου 45 λεπτά ) τα στραγγίζουμε.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ουσία ψήνουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Το αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και και το στραγγίζουμε.
Το κόβουμε σε κομμάτια.
Το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 2 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και το σέλερυ και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το θυμάρι, την καυτερή πιπεριά, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Ελέγχουμε την γεύση και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τα φασόλια στην σάλτσα κι ανακατεύουμε.
Όλο μαζί το βάζουμε σε ταψί.
Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια μπέικον.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 200ºC για 30 λεπτά μέχρι να πιει η φασολάδα τα ζουμιά της.
Για τις χωριάτικες μπρουσκέτες
Κόβουμε μια σκελίδα σκόρδο στη μέση και την τρίβουμε πάνω στο ψωμί.
Βάζουμε τις φέτες ψωμιού σε λαμαρίνα.
Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνογια λίγα λεπτά να φρυγανιστούν.
Για το σερβίρισμα
Βάζουμε μια μπρουσκέτα σε πιάτο κι επάνω σερβίρουμε την πηχτή ψητή φασολάδα.
Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.