Εκτέλεση
Για τα πιο αφράτα ψωμάκια για σάντουιτς φτιάχνουμε ένα ψεύτικο προζύμι.
Βάζουμε σε ένα μπολ 2 κσ από το συνολικό αλεύρι, όλη την μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
Ανακατεύουμε τον χυλό, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό με ένα κουτάλι.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι γ.ο.χ. και το δυνατό και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε βαθούλωμα στα αλεύρια και προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά (αφού εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια της).
Προσθέτουμε το νερό χλιαρό (προσοχή, μέχρι 40º C όχι καυτό).
Ζυμώνουμε για 4’ σε αργή ταχύτητα. Έπειτα, δυναμώνουμε το μίξερ και ζυμώνουμε για 6’ στην δυνατή ταχύτητα.
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή. Πρέπει να μοιάζει με τσίχλα και να είναι πολύ ελαστική. Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και το μαλακό βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Σκεπάζουμε την ζύμη μέσα στον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15’.
Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας. Αν η ζύμη κολλάει ελαφρά βάλτε λίγο λάδι ή μαλακό βούτυρο στα χέρια. Όχι επιπλέον αλεύρι στον πάγκο.
Πλάθουμε σε χοντρό φιτίλι και χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη των 70 γραµ.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι με την ένωση προς τα κάτω. Αφού τα ετοιμάσουμε όλα τα σκεπάζουμε στον παγκο με καθαρή πετσέτα.
Τα αφήνουμε 15’ να ξεκουραστούν.
Βάζουμε ένα μπολ γεμάτο με νερό και ένα ταψάκι με σουσάμι δίπλα μας στον πάγκο.
Ετοιμάζουμε τις δυο λαμαρίνες του φούρνου και τις στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε τα ψωμάκια, δίνοντας σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο στο ψωμί για σάντουιτς.
Αφού τα πλάσουμε όλα τα βουτάμε αμέσως σε μπολ με νερό (τον χειμώνα σε χλιαρό νερό και το καλοκαίρι σε νερό από τη βρύση) και αμέσως τα βουτάμε σε σουσάμι ολόγυρα.
Τα ακουμπάμε αραιά μεταξύ τους στα έτοιμα ταψιά.
Τα σκεπάζουμε με μεγάλη πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι να γίνουν διπλάσια σε μέγεθος περίπου για 1 ώρα και 30’, γι αυτό μην τα βάλετε κοντά το ένα με το άλλο στο ταψί, γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους στο φούσκωμα και δεν θα ψηθούν σωστά.
Ψήνουμε το ψωμί για σάντουιτς σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200º C για 20’ να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε σε καθαρή πετσέτα ή σχάρα να στεγνώσουν τελείως και να γίνουν τραγανά έξω κι αφράτα μέσα.
Αν θέλετε πιο μαλακή κόρα σκέπασε το ζεστό ψωμί με πετσέτα να διατηρηθεί πιο μαλακή η κόρα του.
Μυστικά για αφράτο ψωμί για σάντουιτς
Αν θέλουμε μεγαλύτερα ψωμιά, θα βγουν λιγότερα σε ποσότητα.
Τα ψωμάκια αφού ψηθούν και κρυώσουν τελείως μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων για μήνες.
Απλά θα τα ζεστάνετε όταν τα χρειαστείτε
Η ζύμη του ψωμιού θέλει στοφάρισμα. Ζεστή ατμόσφαιρα και υγρασία.
Γι αυτό να τα αφήσετε να φουσκώσουν καλά σκεπασμένα μακριά από ρεύμα και air condition.
Για να γυαλίζουν αφού ψηθούν θα πρέπει την ώρα που θα φουρνίσετε να βάλετε σκέτος με βραστό νερό στην βάση του φούρνου ώστε να υπάρχει υγρασία κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Προσοχή στην θερμοκρασία νερού με την μαγιά. Υπάρχει κίνδυνος να κάψετε την μαγιά αν το νερό η το γάλα είναι καυτά και να μην φουσκώσει ποτέ η ζύμη. Καλύτερα να είναι χλιαρό πάρα ζεστό το υγρό που θα πέσει πάνω στη μαγιά.
Ανακάλυψε εδώ περισσότερα μυστικά για τέλειο ψωμί.