Ψωμί μαργαρίτα (Πολυτελείας)

Υλικά

Για το ψωμί μαργαρίτα (Πολυτελείας)

  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό (ή ηλιέλαιο)
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό
  • 1/2 φλ. νερό χλιαρό
  • 1½ κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (ή 1 κύβο 25 γραµ. φρέσκια μαγιά)
  • Για το τελείωμα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Για το ψωμί μαργαρίτα

Τα υλικά είναι απλά και η διαδικασία πανεύκολη.

Το ψωμί πολυτελείας είναι μαλακό, αφράτο, με γυαλιστερή και τραγανή κόρα. Η ζύμη γίνεται και χωρίς μίξερ. Αν έχετε μίξερ όμως, απλά θα ζυμωθούν πιο γρήγορα τα υλικά.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το νερό (προσοχή στην θερμοκρασία), το μέλι, το λάδι και ζυμώνουμε με το γάντζο στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε μεσαία προς δυνατή για 8-10΄, μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια.

Τέλος, πασπαλίζουμε το αλάτι στα τελευταία λεπτά του ζυμώματος.

Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη.

Αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.

Μέχρι εδώ μπορείς να κανείς όλη τη διαδικασία στο χέρι αφού ανακατέψεις όλα τα υλικά και πάρει όλο το αλεύρι το μείγμα, ζυμώνεις τη ζύμη για 10′ με τα χέρια στον πάγκο σου.

Θα χρησιμοποιήσουμε στρογγυλό ταψί 30 εκ.

Στρώνουμε λαδόκολλα.

Βγάζουμε τη ζύμη για το ψωμί μαργαρίτα πάνω στον πάγκο.

Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, άλειψε τα χέρια με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο.

Πλάθουμε σε ρολό μακρόστενο χοντρό τη ζύμη.

Κόβουμε σε 7 ίσα κομμάτια για να σχηματίσουμε το ψωμί μαργαρίτα.

Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε στρογγυλή μπάλα.

Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω, ακουμπάμε στο κέντρο του ταψιού τη ζύμη. Όμοια πλάθουμε και την υπόλοιπη ζύμη.

Βάζουμε το ένα μπαλάκι ζύμης στο κέντρο και γύρω γύρω τα υπόλοιπα 6, με απόσταση 2 εκατ. μεταξύ τους.

Αφού φτιάξουμε το ψωμί πολυτελείας, σκεπάζουμε καλά το ταψί κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′-45′ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο το ψωμί

Διαλύουμε το μέλι στο καυτό νερό.

Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά το ψωμί.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Αφήνουμε 5′ ακόμα να τεντώσει το ψωμί που συρρικνώθηκε με την επάλειψη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 30′, να φουσκώσει, να ροδίσει και να μοσχομυρίσει.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 180 °C για 25- 30′.

Το αφήνουμε να σταθεί για 10′ στο ταψί μετά ξεφορμάρουμε.

Μυστικά

Μπορείς να ανακατέψεις όλα τα υλικά για το ψωμί πολυτελείας σε ένα μπολ. Αφού ανακατέψεις με ένα κουτάλι και σχηματιστεί μπάλα ζύμης γύρω από το κουτάλι, βάλε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκέπασέ την καλά να μην παίρνει αέρα από πουθενά και άσε την 1 ώρα στον πάγκο της κουζίνας.

Βάλε την ζύμη στο ψυγείο σου και άφησε την να σταθεί για μία νύχτα ή ένα 24ωρο. Βγάλε τη ζύμη στον πάγκο σου. Δώσε σχήμα μακρόστενο φυτίλι ρολό. Κόψε σε 7 κομμάτια.

Πλασέ κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα με την ένωση προς τα κάτω. Ακούμπησε το σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Γύρω γύρω με απόσταση 2 εκατοστά βάλε τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης και σχημάτισε μια μαργαρίτα.

Σκέπασε το ψωμί μαργαρίτα κι άσε το να φουσκώσει για 1 ή 1,5 ώρα. Μέχρι να διπλασιαστεί. Λιώσε το μέλι στο νερό και άλειψε το ψωμί.

Πασπάλισε με μπόλικο σουσάμι.

Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στη μεσαία σχάρα, στον αέρα για περίπου 35′ να φουσκώσει να ροδίσει και να μοσχομυρίσει.

Για περισσότερη νοστιμιά, μόλις βγει καυτό από το φούρνο, άλειψε το με πινέλο με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Θα διατηρηθεί μαλακό και νόστιμο κλεισμένο σε σακούλα αφού κρυώσει καλά.

Μπορείς να βάλεις το ψωμί κομμάτι κομμάτι σε σακουλάκι στην κατάψυξη. Κάθε φορά που χρειάζεσαι ένα, το βάζεις στον φούρνο στον αέρα στους 200 °C για 5-10′ να γίνει σαν φρεσκοψημένο.

Μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με πετιμέζι ή ζάχαρη.

Να μη βιάζεσαι, γιατί ο χρόνος ξεκούρασης είναι απαραίτητος για να γίνει το ψωμί αφράτο και η ζύμη ελαστική.

Ο χρόνος ξεκούρασης ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Το ψωμί θα φουσκώσει ακόμα και στο ψυγείο απλά θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Το καλοκαίρι με την ζεστή οι ζύμες φουσκώνουν πιο γρήγορα ενώ τους κρύους μήνες φουσκώνουν πιο αργά.

Ο χρόνος ψησίματος είναι πάντα σχετικός ανάλογα με την δύναμη του φούρνου σας.

Όταν ψήνετε ψωμί να έχετε πάντα την έγνοια σας στον φούρνο.

Το ψημένο ψωμί είναι ρόδινο φουσκωμένο και μοσχοβολάει.

Διάφορες παραλλαγές

Μπορείς να αρωματίσεις τη ζύμη για το ψωμί πολυτελείας με όποιο βότανο σου αρέσει ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο ή γλυκάνισο.

Μπορείς να προσθέσεις στην ζύμη 1/2 φλ. τριμμένο τυρί για περισσότερη νοστιμιά.

Μπορείς να το φτιάξεις με γεύση σκορδόψωμο, προσθέτοντας λίγο αποξηραμένο σκόρδο και αποξηραμένα βότανα.

Μπορείς να το αλείψεις μόλις βγει από το φούρνο με σκορδόλαδο και να πασπαλίζεις κάποιο βότανο της αρεσκείας σου σε φρέσκια η ξερή μορφή.

Μπορείς να πασπαλίσεις κανελοζάχαρη τα ψωμάκια στα 5 τελευταία λεπτά του ψησίματος για γλυκιά εκδοχή αν τα θέλεις για το πρωινό σου.

Για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα μπορείς να αλείψεις τα ψωμάκια με λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο μέλι ή ζάχαρη. Θα γυαλίζουν εντυπωσιακά.

Μπορείς να παραλείψεις το σουσάμι και να προσθέσεις σπόρους λιναρόσπορου, ηλιόσπορου κλπ.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο αλεύρι επιτρέπεται να καταναλώσεις και να το φέρεις στα μέτρα των διατροφικών συνηθειών.

Μπορείς αντί για ψωμί μαργαρίτα να φτιάξεις απλά στρογγυλά ψωμάκια χωριστά ή να τα βάλεις σε μακρόστενο ταψί. Δεν παίζει ρόλο το σχήμα. Η γέμιση τους και το πόσο αφράτα είναι μετράει.

Μπορείς να τα αλείψεις με διάλυμα αυγού για λείο γυαλιστερό αποτέλεσμα, όπως το τσουρέκι.

https://www.argiro.gr/recipe/psomi-margarita-polyteleias/