Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
Η ΖΥΜΗ
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος τα είδη αλεύρων, τη μαγιά, τη βύνη, και το νερό.
- Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
- Η ζύμη θα είναι ελαφρά κολλώδης και αραιή.
- Με μια σπάτουλα την αδειάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο, πασπαλίζουμε και λίγο αλεύρι στην επιφάνεια.
- Μαζεύουμε τις ενώσεις της από κάτω.
- Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες.
- Αν θέλουμε να εγκλωβίσουμε περισσότερες κυψέλες αέρα μέσα της του τότε κάθε 40 λεπτά τεντώνουμε και την τραβάμε, τη διπλώνουμε και την αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί.
- Την χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι χωρίς να την τραβάμε.
- Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο πατάμε το κάθε κομμάτι ελαφρά να ξεφουσκώσει και το κάνουμε πλακέ, με διαστάσεις περίπου 16×10 εκατοστά.
- Διπλώνουμε το 1/2 της ζύμης πάνω στη ζύμη και πατάμε ελαφρά τις ενώσεις για να κολλήσουν.
- Διπλώνουμε και την υπόλοιπη πάνω στο κομμάτι που περισσεύει.
- Βάζουμε τις ενώσεις από κάτω.
- Κυλάμε ελαφρά τη ζύμη, ώστε να κλείσουν οι ενώσεις.
- Όμοια φτιάχνουμε και τις άλλα δυο.
- Ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 25-30 λεπτά.
- Το σχήμα τους σε αυτή τη φάση δεν είναι το τελικό.
- Πάνω σε ταψί στρώνουμε καθαρή πετσέτα.
- Αλευρώνουμε ελαφρά την πετσέτα.
- Πιάνουμε ένα ένα σε μακρόστενο σχήμα, με 35 εκατοστά μήκος.
- Ακουμπάμε πάνω στην πετσέτα, με τις ενώσεις από πάνω να φαίνονται.
- Πλάθουμε και τις άλλες δυο κατά τον ίδιο τρόπο.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
- Ιδανικά η θερμοκρασία χώρου πρέπει να είναι γύρω στους 25°C.
- Αν ο χώρος είναι πιο κρύος χρειάζεται λίγη ώρα παραπάνω για να φουσκώσουν.
ΨΗΣΙΜΟ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220°C.
- Αν έχουμε πλάκα ψησίματος την πυρώνουμε στον φούρνο για να ψήσουμε επάνω της, αλλιώς πυρώνουμε ένα ταψί.
- Κυλάμε επάνω κάθε κομμάτι.
- Αφήνουμε κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
- Χαράζουμε με κοφτερή λάμα ή ξυράφι 3-4 κάθετες διαγώνιες χαρακιές, με βάθος περίπου 1 εκατοστό.
- Βάζουμε κάτω κάτω στο φούρνο ένα ταψάκι να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε μέσα 4-5 παγάκια για να δημιουργηθεί ατμός.
- Κλείνουμε γρήγορα τον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά για να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό.
- Αφήνουμε να σταθούν πάνω σε σχάρα ή πετσέτα και να τραβήξουν την υγρασία τους για περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος αναμονής: 2 ώρες και 30 λεπτά
- Φτιάχνουμε 3 κομμάτια, μήκους 35-40 εκατοστά
Tips
- Είναι έτοιμο όταν χτυπάμε από κάτω και ακούγεται κούφιος ο ήχος του.