Ραβανί με ρύζι
Πλένουμε πρώτα το ρύζι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι να φύγει τελείως το άμυλο και να τρέχει το νερό διάφανο και όχι λευκό.
Το στραγγίζουμε καλά και το απλώνουμε πάνω σε καθαρή χοντρή πετσέτα.
Το αφήνουμε να στεγνώσει τελείως.
Το ρίχνουμε στο μπλέντερ στον κάδο με τα μαχαίρια και το ψιλοκόβουμε.
Mετράμε το ρύζι σε φλιτζάνια και υπολογίζουμε για κάθε 1 φλ. ρύζι, 2 φλ. νερό.
Zεσταίνουμε το νερό με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
Όταν ζεσταθεί το νερό με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ρύζι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες.
Επιβάλλεται συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, γιατί πιάνει το ρύζι στη βάση της κατσαρόλας.
Mόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα.
Όταν γίνει (μετά από 18 λεπτά περίπου), το ρύζι αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όταν το χαράζετε με την κουτάλα στην επιφάνεια οι γραμμές μένουν, δεν χάνονται.
Aλείφουμε με λάδι ένα ταψί 40 ή 42 εκατοστά (βαθύ) και ρίχνουμε το ρεβανί.
Ισιώνουμε την επιφάνειά του με μία λαδωμένη σπάτουλα.
Tο χαράζουμε σε ρομβοειδή κομμάτια επιφανειακά, όπως το βλέπετε στη φωτογραφία.
Πάντα το κόβω με το σχέδιο που μου έμαθε η Γαλαξιδιώτισσα πεθερά μου.
Σε κάθε κομμάτι ρεβανί καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο εναλλάξ με 1 αμύγδαλο. Ή μόνο το ένα ή το άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
Στο τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
Θέλει καλό ψήσιμο για να καραμελώσει σωστά και να κάνει κρούστα.
Καταλαβαίνουμε ότι το ραβανί είναι έτοιμο όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού, συρρικνωθεί ελαφρά, καραμελώσει η επιφάνειά του και ροδίσει πολύ καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.