Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Για να μαγειρευτούν σωστά και να χυλώσουν, τα ρεβύθια χρειάζονται καλό μούλιασμα — ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε την ποιότητά τους.
- Ξεκινάμε μουλιάζοντάς τα σε άφθονο νερό για 24 ώρες.
- Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό, να πάρουν βράση για περίπου 10 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε την κατσαρόλα, ώστε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε καθαρό σκεύος.
- Ρίχνουμε 3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και την αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι.
- Προσθέτουμε τα ρεβύθια και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1½ λίτρο, να καλυφθούν.
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους, να μην ξεφλουδιστούν και να μην λιώσουν, περίπου 1 ώρα.
- Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού πρέπει να είναι ζεστό ώστε να μην κοπεί ο βρασμός τους.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.
- Στο τέλος, αφού βράσουν, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.
ΤΑΧΙΝΟΛΕΜΟΝΟ
- Αφού βράσουν τα ρεβίθια, δένουμε την σούπα με ταχινολέμονο.
- Βάζουμε το ταχίνι (ολικής άλεσης) σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και μισό φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου κι ανακατεύουμε.
- Σε αυτή τη φάση, το ταχίνι σφίγγει αρκετά.
- Σβήνουμε τα ρεβύθια σούπα.
- Παίρνουμε ζεστό ζωμό με μια κουτάλα από τα ρεβύθια κι αραιώνουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι, ακριβώς όπως κάνουμε το αυγολέμονο.
- Τέλος, περιχύνουμε με το αραιό ταχινολέμονο κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, ταιριάζει απίστευτα.
- Σερβίρουμε τα ρεβύθια με το ταχινολέμονο σε βαθιά πιάτα.
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.
Tips
- Ο χρόνος βρασμού των οσπρίων είναι σχετικός και εξαρτάται πάντα από την ποιότητα των οσπρίων αλλά και το σωστό μούλιασμα από πριν.
- Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ. χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.
- Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν.
- Σας προτείνω να διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το λεμόνι και το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει.
- Μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.