Ρεβύθια σούπα

Η καλύτερη συνταγή για λεμονάτα ρεβύθια σούπα. Ολα τα μυστικά για το βράσιμο και το μούλιασμα και θα έχετε τα πιο νόστιμα χυλωμένα και σωστά βρασμένα ρεβύθια.

Εύκολη
1:15

5 μερίδες

15 λεπτά

1 ώρα

ρεβυθια σουπα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

  1. Για να μαγειρευτούν σωστά και να χυλώσουν, τα ρεβύθια χρειάζονται καλό μούλιασμα — ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε την ποιότητά τους.
  2. Ξεκινάμε μουλιάζοντάς τα σε άφθονο νερό για 24 ώρες.
  3. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό, να πάρουν βράση για περίπου 10 λεπτά.
  4. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  5. Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε την κατσαρόλα, ώστε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε καθαρό σκεύος.
  6. Ρίχνουμε 3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
  7. Σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και την αφαιρούμε.
  8. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι.
  9. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.
  10. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1½ λίτρο, να καλυφθούν.
  11. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους, να μην ξεφλουδιστούν και να μην λιώσουν, περίπου 1 ώρα.
  12. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού πρέπει να είναι ζεστό ώστε να μην κοπεί ο βρασμός τους.
  13. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.
  14. Στο τέλος, αφού βράσουν, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  15. Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.

ΤΑΧΙΝΟΛΕΜΟΝΟ

  1. Αφού βράσουν τα ρεβίθια, δένουμε την σούπα με ταχινολέμονο.
  2. Βάζουμε το ταχίνι (ολικής άλεσης) σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε το χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι κι ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε και μισό φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου κι ανακατεύουμε.
  5. Σε αυτή τη φάση, το ταχίνι σφίγγει αρκετά.
  6. Σβήνουμε τα ρεβύθια σούπα.
  7. Παίρνουμε ζεστό ζωμό με μια κουτάλα από τα ρεβύθια κι αραιώνουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι, ακριβώς όπως κάνουμε το αυγολέμονο.
  8. Τέλος, περιχύνουμε με το αραιό ταχινολέμονο κι ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, ταιριάζει απίστευτα.
  10. Σερβίρουμε τα ρεβύθια με το ταχινολέμονο σε βαθιά πιάτα.
  11. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.

Tips

  • Ο χρόνος βρασμού των οσπρίων είναι σχετικός και εξαρτάται πάντα από την ποιότητα των οσπρίων αλλά και το σωστό μούλιασμα από πριν.
  • Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε  για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ. χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί  είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.
  • Σιγοβράζουμε  σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν.
  • Σας προτείνω να διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε  αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το λεμόνι και το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει.
  • Μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.
Απόρρητο