Για τα ρεβύθια
Για να μαγειρέψεις χυλωμένα ρεβύθια, χρειάζονται καλό μούλιασμα. Είδικά όταν δεν γνωρίζεις την ποιότητα του οσπρίου.
Μουλιάζουμε πρώτα τα ρεβύθια για 24 ώρες.
Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά.
Καθαρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βρασμό.
Σουρώνουμε τα ρεβύθια σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
Σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και την αφαιρούμε.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι.
Προσθέτουμε τα ρεβύθια και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν τα ρεβύθια.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους, να μην ξεφλουδιστούν και να μην λιώσουν, περίπου 1 ώρα.
Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού πρέπει να είναι ζεστό ώστε να μην κοπεί ο βρασμός των ρεβιθιών.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.
Στο τέλος, αφού βράσουν τα ρεβύθια, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.
Εγώ προτιμώ να φτιάχνω ταχινολέμονο, ένα είδος νηστίσιμου αβγολέμονου, στα λεμονάτα ρεβύθια.
Έτσι η σούπα πυκνώνει και γίνεται κρέμα.
Για το ταχινολέμονο
Αφού βράσουν τα ρεβίθια σούπα, δένουμε την σούπα με ταχινολέμονο.
Βάζουμε το ταχίνι (ολικής άλεσης) σε ένα μπολ.
Προθέτουμε το χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι κι ανακατεύουμε.
Προθέτουμε και μισό φλιτζάνι νερό σε θερμοκασία δωματίου κι ανακατεύουμε.
Σε αυτή τη φάση, το ταχίνι σφίγγει αρκετά.
Σβήνουμε τα ρεβύθια σούπα.
Παίρνουμε ζεστό ζωμό με μια κουτάλα από τα ρεβύθια σούπα κι αραιώνουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι, ακριβώς όπως κάνουμε το αυγολέμονο.
Τέλος, περιχύνουμε τα λεμονάτα ρεβύθια σούπα με το αραιό ταχινολέμονο κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, ταιριάζει απίστευτα.
Σερβίρουμε τα ρεβύθια με το ταχινολέμονο σε βαθιά πιάτα.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.
Μυστικά για χυλωμένα ρεβύθια
Μυστικά για τα πιο νόστιμα λεμονάτα ρεβύθια σούπα, χυλωμένα και σωστά βρασμένα
Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε τα ρεβύθια για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί τα ρεβύθια είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.
Σιγοβράζουμε τη σούπα ρεβύθια σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν τα ρεβύθια.
Σας προτείνω να διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε στα ρεβύθια αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το λεμόνι και το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει. Σκεφτείτε άλλωστε το χούμους που δεν είναι τίποτε άλλο από βρασμένα ρεβύθια με λεμόνι και ταχίνι.
Τα ρεβύθια είναι γλυκά σαν υλικό γι’ αυτό μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.
Απολαύστε τα σκέτα κλασικά ρεβύθια με λεμόνι και ταχίνι ή παίξτε και προσθέστε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω αρωματικά υλικά: δαφνόφυλλο, θυμάρι, ρίγανη, κάρυ, πάπρικα, κύμινο, μπούκοβο, κόλιανδρος, άνηθος, σχοινόπρασο.
Αν περισσέψουν βρασμένα ρεβύθια, μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ρεβυθόρυζο, νόστιμους ρεβυθοκεφτέδες, αλλά και τη φανταστική σαλάτα με ρεβύθια που σας έχω εδώ.