Ρεβύθια με ρύζι της Αργυρώς

Υλικά

Για τα ρεβύθια με ρύζι

  • 500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα και βρασμένα)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες και 1 κόκκινη πιπεριά)
  • 2-3 κ.σ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 1 κ.γ. σπόρους κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμά)
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι (καγέν)
  • 1/2 κ.γ. κάρυ (σκόνη)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 1 φλ. ρύζι καστανό (βρασμένο)
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 λεμόνι (κομμένο σε τέταρτα)
  • Ταχίνι
  • 1 αβοκάντο (ώριμο)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε νερό με λίγη σόδα μαγειρικής και την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε να μισομαλακώσουν.

Βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά και το στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για τα ρεβύθια με ρύζι σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά περίπου να μαραθούν.

Προσθέτουμε την πιπεριά και  το σκόρδο, την κιτρινόριζα, το κοκκινοπίπερο και το κάρυ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια, το ρύζι και τις ντομάτες και αλατίζουμε.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά να χυλώσει η σάλτσα.

Καθαρίζουμε το αβοκάντο το ψιλοκόβουμε και το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε σε πιάτο και πασπαλίζουμε τα ρεβυθια με ρυζι, με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, λίγο ταχίνι και ψιλοκομμένο αβοκάντο.

Μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να αραιώσουμε το ταχίνι με λίγο νερό και χυμό λεμονιού για να είναι πιο ρευστό.

Σε περίοδο εκτός νηστείας το σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβύθια ή ρύζι που περίσσεψαν από προηγούμενη μέρα).

Βγαίνουν σχεδόν στεγνά με το λάδι τους.

Τρώγονται με πιρούνι.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αλίπαστα και ελιές.

https://www.argiro.gr/recipe/revithia-me-rizi/