Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Σε ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ήδη μαγειρεμένα ρεβύθια και το νερό.
- Μόλις πάρει βράση το φαγητό, ρίχνουμε το καστανό ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 10′ μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του μαγειρέματος.
- Αφού σβήσουμε το φαγητό σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και καπάκι την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να σταθεί για 5-10′ και να τραβήξει τα υγρά του.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το ρεβυθόρυζο δεν βγαίνει στεγνό. Έχει λίγο ζουμάκι και πάντα το σερβίρουμε ζεστό με λίγο χυμό λεμονιού και βότανα της αρεσκείας σας.
- Παραδοσιακά το ρεβυθόρυζο ή τα παντρεμένα ρεβύθια όπως λέγονται, αποτελείται από μαγειρεμένα ρεβύθια, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, λεμόνι και λίγα βότανα. Είναι μια συνταγή που όμως που ταιριάζει πολύ και με μπαχαρικά όπως κύμινο, κάρυ, κουρκουμά ή με βότανα όπως δυόσμος, ρίγανη, μαϊντανός και άνηθος.
- Το λεμόνι είναι απαραίτητο στο ρεβυθόρυζο και μερικές φορές γίνεται με προσθήκη ντομάτας ή πελτέ.
- Τα ρεβύθια που θα περισσέψουν από το χθεσινό σας τραπέζι αξιοποιήστε τα με τον καλύτερο τρόπο φτιάχνοντας αυτό το γρήγορο και πολύ θρεπτικό φαγητό μέσα σε 15΄ μόνο.
- Αφήστε το ρεβυθόρυζο ζουμερό μόλις σβήσετε τη φωτιά. Σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα κι αφήστε το να σταθεί και να ρουφήξει το ρύζι την υγρασία του.
- Τρώγεται ζεστό σαν κυρίως γεύμα στη νηστεία ή κρύο σαν σαλάτα με λαχανικά. Λίγο σπανάκι ή χόρτα εποχής στο βράσιμο απογειώνουν διατροφικά τη συνταγή.