Το ρεβυθόρυζο είναι πολύ υγιεινή και υψηλής διατροφικής αξίας συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την εντάξετε στο διαιτολόγιο σας. Γίνεται πάντα με τα...

Το ρεβυθόρυζο είναι πολύ υγιεινή και υψηλής διατροφικής αξίας συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την εντάξετε στο διαιτολόγιο σας. Γίνεται πάντα με τα ρεβίθια που περίσσεψαν και παντρεύεται με ρύζι.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το ρεβυθόρυζο

  • 2 φλ. βρασμένα ρεβύθια
  • 1½ φλ. καστανό ρύζι
  • 3 φλ. νερό (ή ζωμό)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 λεμόνι (χυμό)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Το υγιεινό λεμονάτο ρεβυθόρυζο γίνεται πάντα με τα ρεβύθια της προηγούμενης ημέρας. Δηλαδή, με το φαγητό που μας περίσσεψε, φτιάχνουμε ένα νέο φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας, παντρεύοντάς το με ρύζι, λίγο ελαιόλαδο και σοταρισμένο κρεμμύδι. Μερικές φορές προσθέτουμε ντομάτα αλλά πάντα συνοδεύουμε το ρεβυθόρυζό μας με λεμόνι.

    Για το ρεβυθόρυζο

    Σε ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε τα ήδη μαγειρεμένα ρεβύθια και το νερό.

    Μόλις πάρει βράση το φαγητό, ρίχνουμε το καστανό ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

    Σιγοβράζουμε για 10′ μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του μαγειρέματος.

    Αφού σβήσουμε το φαγητό σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και καπάκι την κατσαρόλα.

    Αφήνουμε να σταθεί για 5-10′ και να τραβήξει τα υγρά του.

    Μυστικά για το ρεβυθόρυζο

    Το ρεβυθόρυζο δεν βγαίνει στεγνό. Έχει λίγο ζουμάκι και πάντα το σερβίρουμε ζεστό με λίγο χυμό λεμονιού και βότανα της αρεσκείας σας.

    Παραδοσιακά το ρεβυθόρυζο ή τα παντρεμένα ρεβύθια όπως λέγονται, αποτελείται από μαγειρεμένα ρεβύθια, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, λεμόνι και λίγα βότανα. Είναι μια συνταγή που όμως που ταιριάζει πολύ και με μπαχαρικά όπως κύμινο, κάρυ, κουρκουμά ή με βότανα όπως δυόσμος, ρίγανη, μαϊντανός και άνηθος.

    Το λεμόνι είναι απαραίτητο στο ρεβυθόρυζο και μερικές φορές γίνεται με προσθήκη ντομάτας ή πελτέ.

    Τα ρεβύθια που θα περισσέψουν από το χθεσινό σας τραπέζι αξιοποιήστε τα με τον καλύτερο τρόπο φτιάχνοντας αυτό το γρήγορο και πολύ θρεπτικό φαγητό μέσα σε 15΄ μόνο.

    Αφήστε το ρεβυθόρυζο ζουμερό μόλις σβήσετε τη φωτιά. Σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα κι αφήστε το να σταθεί και να ρουφήξει το ρύζι την υγρασία του.

    Τρώγεται ζεστό σαν κυρίως γεύμα στη νηστεία ή κρύο σαν σαλάτα με λαχανικά. Λίγο σπανάκι ή χόρτα εποχής στο βράσιμο απογειώνουν διατροφικά τη συνταγή.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται