Ροφός στο φούρνο, καλοκαιρινή συνταγή που είναι τέλεια για κυριακάτικο τραπέζι.

Ροφός στο φούρνο, καλοκαιρινή συνταγή που είναι τέλεια για κυριακάτικο τραπέζι.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
290

Για το ροφό στο φούρνο

  • 1 μεγάλος ροφός
  • 1½ kg μπάμιες μικρές καθαρισμένες
  • ½ φλ. ξύδι
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ ματσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο για το ταψί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε το ψάρι, το πλένουμε πολύ καλά κι επιμένουμε στην κοιλιά του.

    Το τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι πασπαλίζουμε μπόλικο αλάτι κυρίως στο εσωτερικό του, το σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και το αφήνουμε στο ψυγείο.

    Διαλέγουμε πολύ τρυφερές μπάμιες αφαιρούμε το κοτσανάκι (καπελάκι) τους και καθαρίζουμε περιμετρικά του.

    Τις αραδιάζουμε σε ταψάκι, αφού τις πλύνουμε και τις στραγγίσουμε.

    Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με το ξίδι.

    Τις αφήνουμε στον ήλιο σκεπασμένες με τουλπάνι για μία ώρα.

    Αφού βγάλουν τα υγρά τους, τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν χωρίς να τις ξεπλύνουμε.

    Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέτουμε λάδι, βάζουμε τις μπάμιες κι αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως σε μέτρια φωτιά, και να πιούν όλα τα υγρά τους.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμιες για 3-4′

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4′.

    Ρίχνουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 10′.

    Τέλος προσθέτουμε το αλάτι πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά.

    Προσθέτουμε τον μαϊντανό.

    Σε ταψί τοποθετούμε τις μπάμιες με την σάλτσα τους και από πάνω βάζουμε το ψάρι ολόκληρο.

    Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια.

    Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 30′ στους 200°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο.

    Ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ περίπου μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του.

    Το ψάρι είναι ψημένο όταν ξεκολλάει εύκολα η σάρκα, στο πιο χοντρό σημείο του ροφού, από το κόκαλο.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται