Ροζ τούρτα φράουλα

Υλικά

  • Για το ροζ παντεσπάνι φράουλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 ασπράδια
  • 225 γραμ. ζάχαρη
  • 225 γραμ. βούτυρο (μαλακό)
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
  • 2 κ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/2 κοφτό κ.γλ σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 4 κ.σ ξινόγαλο ή γιαούρτι
  • 1/3 κ.γλ κοφτό αλάτι
  • 250 γραµ. φράουλες κόκκινες
  • λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Για την επικάλυψη
  • 350 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμ. δωμ.)
  • 250 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • λίγες σταγόνες χρώμα ζαχ/κής κόκκινο
  • Για το γαρνίρισμα
  • 4 κ.σ μαρμελάδα φράουλα
  • μικρές κόκκινες φράουλες ολόκληρες
  • λίγα φύλλα δυόσμου ολόκληρα

Για το παντεσπάνι

Ετοιμάζουμε τον συμπυκνωμένο πολτό φράουλας που θα δώσει το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα της φράουλας στο παντεσπάνι.

Πλένουμε, στεγνώνουμε καλά και αλέθουμε τις φράουλες να γίνουν πολτός. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε τον πολτό φράουλας μέχρι να πυκνώσει, να πάρει ένα κόκκινο ωραίο χρώμα και να στεγνώσει από υγρά.

Αφήνουμε το δεμένο πολτό φράουλας (με σύσταση παχιάς μαρμελάδας) να κρυώσει τελείως. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και μια ημέρα πριν. Ο πολτός φράουλας μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 1 ημέρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε 2 φόρμες με διάμετρο 20 εκατοστά και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να αναμειχθούν καλά. Από την ώρα που θα ενωθούν τα υλικά, σταματάμε το χτύπημα. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ το μείγμα στον κάδο για να παραμείνει αφράτο το παντεσπάνι.  Το παντεσπάνι φράουλας παίρνει από τις φράουλες ένα ωραίο ροζ χρώμα. Αν οι φράουλες είναι ανοιχτόχρωμες και βγαίνει αχνό το ροζ, ενισχύστε το με λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Το μείγμα πρέπει να πέφτει εύκολα από το κουτάλι να είναι αρκετά αραιό. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δύο έτοιμα ταψάκια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα για 25′ χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

Όταν ροδίσουν τα παντεσπάνια φράουλα και ξεκολλήσουν γύρω-γύρω από τα τοιχώματα της φόρμας, είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5-10′ στη φόρμα τους και να σταθεροποιηθούν

Με ένα μαχαίρι προσεκτικά ξεκολλάμε γύρω-γύρω από τα τοιχώματα του ταψιού τα παντεσπάνια.

Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Τα κόβουμε στη μέση οριζόντια, δημιουργώντας 4 φέτες από παντεσπάνι.

Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα φράουλα σε τηγάνι με λίγες σταγόνες λικέρ, κονιάκ ή ρούμι. Με ένα πινέλο, αλείφουμε όλα τα παντεσπάνια γύρω γύρω με την αραιή μαρμελάδα.

Στήνουμε την τούρτα φράουλα. Βάζουμε παντεσπάνι, κρέμα το ένα πάνω στο άλλο.

Αλείφουμε κάθε παντεσπάνι φράουλα με ροζ κρέμα και τέλος αλείφουμε γύρω γύρω την τούρτα με την υπόλοιπη ροζ κρέμα.

Γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας με μικρές ολόκληρες κατακόκκινες φράουλες.

Μερικά φύλλα δυόσμου ή μέντας στην επιφάνεια της ροζ τούρτας θα δώσουν ακόμα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Για την ροζ επικάλυψη

Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα και το αφρατεύουμε με μίξερ χειρός για λίγο.

Ρίχνουμε την άχνη λίγη λίγη, χτυπώντας παράλληλα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα,

Τέλος, προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και το κόκκινο χρώμα ζαχ/κής και χτυπάμε ελαφρά να αφρατέψει η ροζ επικάλυψη.

Μυστικά

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Να κοσκινίζετε πάντα το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα κέικ ή παντεσπάνι για πιο αφράτο αποτέλεσμα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο παντεσπάνι.

Λίγο αλάτι στα γλυκά σας δίνει ένταση, γι’ αυτό μην το παραλείπετε ποτέ.

Επιλέξτε φράουλες κατακόκκινες, ώριμες και σφιχτές για καλύτερο χρώμα και άρωμα φράουλας στην τούρτα σας. Δείτε εδώ πώς να επιλέξετε και να συντηρήσετε σωστά τις φράουλες.

Ο πουρές φράουλας πρέπει να είναι πολύ πυκνός, γι’ αυτό στο βράσιμο να τον δέσετε πολύ ώστε να πυκνώσει και να γίνει σαν παχιά μαρμελάδα. Θα μείνει περίπου 1/2 φλ. πολτός φράουλας μετά το βράσιμο.

Ο πουρές φράουλας πρέπει να είναι τελείως κρύος όταν μπει στο παντεσπάνι.

Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες φράουλες, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω βράσιμο ο πουρές φράουλας και το χρώμα της φράουλας θα βγει πιο σκούρο.

Το παντεσπάνι φράουλα μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες πριν και να διατηρηθεί τυλιγμένο με μεμβράνη τροφίμων στον πάγκο σας, σε θερμοκρασία δωματίου.

Το παντεσπάνι διατηρείται στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες αρκεί να είναι καλά καλυμμένο γύρω γύρω με μεμβράνη.

Αν επιθυμείτε η τούρτα να γίνει μεγαλύτερη, τότε ισομοιράζουμε το μείγμα για παντεσπάνι σε 2 μεγαλύτερες φόρμες με διάμετρο 24 εκατ. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, φουσκώσουν και σταθεροποιηθούν τα παντεσπάνια. Δεν θα τα κόψουμε στην μέση όμως. Αφού θέλουμε η τούρτα να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια, τότε έχει πιο χαμηλό ύψος με μεγαλύτερη διάμετρο όμως και περισσότερα κομμάτια.

Αν σας άρεσε η ροζ τούρτα φράουλα, θα λατρέψετε και την παρακάτω συνταγή

https://www.argiro.gr/recipe/roz-tourta-fraoula/