Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε τις σαρδέλες.
- Τις αραδιάζουμε σε γυάλινο σκεύος, με το δέρμα προς τα κάτω. Τις περιχύνουμε με το κρασί, το ξίδι και το χυμό λεμονιού.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε τα φιλέτα για 1½ ώρα να μαριναριστούν και να ασπρίσουν – αν η σαρδέλα είναι λεπτή, σε μία ώρα είναι έτοιμη.
- Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό φαρδύ γυάλινο ή κεραμικό σκεύος (να μη γίνουν πολλές στρώσεις ψαριού).
- Κάνουμε μία στρώση με σαρδέλες, τις οποίες αυτήν τη φορά αραδιάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω, να το βλέπουμε.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού.
- Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγες φέτες σκόρδου και πιπεριάς τσίλι και φλούδες λεμονιού.
- Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος καλύπτουμε τελείως τα ψάρια με ελαιόλαδο.
- Διατηρούμε τις μαρινάτες σαρδέλες σκεπασμένες στο ψυγείο για πολύ καιρό. Χρησιμοποιούμε το λάδι που θα μείνει στο τέλος στο μαγείρεμα ή σε σαλάτες.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, τρίβουμε σε ρηχό πιάτο μία ντομάτα.
- Ακουμπάμε ακτινωτά από πάνω τα μαριναρισμένα φιλέτα.
- Ραντίζουμε με λίγο λάδι από τις σαρδέλες και σερβίρουμε με λεπτές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Καπαροσαλάτα Σίφνου
Tips
- Το ελαιόλαδο παγώνει και κρυσταλλώνει στο ψυγείο, αλλά λιώνει σε λίγα λεπτά αφού βγάλουμε τις σαρδέλες.