Σαρδέλα μαρινάτη με ξύδι και λεμόνι

Τρυφερές σαρδέλες, μαρινάτες σε ξύδι, ελαιόλαδο, σκόρδο, πιπεριά τσίλι και χυμό λεμονιού, συνδυάζονται σε ένα μεζέ γεμάτο γεύση και παράδοση.

Εύκολη
1:40

4-5 μερίδες

10 λεπτά

σαρδελα μαρινατη - σαρδελεσ μαρινατεσ με ξυδι - σαρδελα μαρινατη συνταγη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε τις σαρδέλες.
  2. Τις αραδιάζουμε σε γυάλινο σκεύος, με το δέρμα προς τα κάτω. Τις περιχύνουμε με το κρασί, το ξίδι και το χυμό λεμονιού.
  3. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε τα φιλέτα για 1½ ώρα να μαριναριστούν και να ασπρίσουν – αν η σαρδέλα είναι λεπτή, σε μία ώρα είναι έτοιμη.
  4. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  5. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό φαρδύ γυάλινο ή κεραμικό σκεύος (να μη γίνουν πολλές στρώσεις ψαριού).
  6. Κάνουμε μία στρώση με σαρδέλες, τις οποίες αυτήν τη φορά αραδιάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω, να το βλέπουμε.
  7. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού.
  8. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγες φέτες σκόρδου και πιπεριάς τσίλι και φλούδες λεμονιού.
  9. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος καλύπτουμε τελείως τα ψάρια με ελαιόλαδο.
  10. Διατηρούμε τις μαρινάτες σαρδέλες σκεπασμένες στο ψυγείο για πολύ καιρό. Χρησιμοποιούμε το λάδι που θα μείνει στο τέλος στο μαγείρεμα ή σε σαλάτες.
  11. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, τρίβουμε σε ρηχό πιάτο μία ντομάτα.
  12. Ακουμπάμε ακτινωτά από πάνω τα μαριναρισμένα φιλέτα.
  13. Ραντίζουμε με λίγο λάδι από τις σαρδέλες και σερβίρουμε με λεπτές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.

Tips

  • Το ελαιόλαδο παγώνει και κρυσταλλώνει στο ψυγείο, αλλά λιώνει σε λίγα λεπτά αφού βγάλουμε τις σαρδέλες.
Απόρρητο