Εκτέλεση
Ζεματάμε πρώτα την αποξηραμένη κάπαρη σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει.
Αλλάζουμε το νερό και 3 φορές και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Το κάθε ζεμάτισμα της κάππαρης στο βραστό νερό διαρκεί πάντα για 3-4΄.
Βάζουμε την αποξηραμένη κάπαρη σε λεκάνη με κρύο νερό από 24 ώρες έως και δύο 24ωρα και αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
Θα δείτε ότι μετά το ξεπίκρισμα και το μούλιασμα η κάπαρη έχει φουσκώσει κι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού ξεπικρίσει, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες.
Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μετά από 2-3΄ σε μέτρια προς χαμηλή.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15′ να μαλακώσουν και να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα, χωρίς να μαυρίσουν γιατί τότε θα πικρίζει η καπαροσαλάτα.
Προσθέτουμε τη στεγνή κάπαρη, ανακατεύουμε για 2-3′ να λαδωθεί καλά και σβήνουμε με το ξύδι.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι τελείως και προσθέτουμε το γλυκό λιαστό κρασί Σίφνου, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε την καπαροσαλάτα Σίφνου να σιγομαγειρευτεί για περίπου 50′ σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να φύγουν τα υγρά της.
Στο τέλος θα μοιάζει σαν σάλτσα από στιφάδο, πυκνή και δεμένη με λίγο λάδι.
Τη σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί ή κρύα από το ψυγείο, αλείφοντάς τη πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
Διατηρείται για μήνες σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Μυστικά
Τη δοκίμασα ένα μεσημέρι καλοκαιριού στην Σίφνο, με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και από τότε μου έμεινε αξέχαστη. Πώς ένα ταπεινό υλικό όπως η αποξηραμένη κάπαρη, που φυτρώνει παντού σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αποκτάει τέτοια νοστιμιά και μετατρέπεται σε μια γεύση γκουρμέ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να την φτιάξετε είναι να έχετε αποξηραμένη κάπαρη. Μπορείτε να την προμηθευτείτε κατευθείαν από την Σίφνο, αφού διαδικτυακά υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.
Γίνεται με λίγα απλά υλικά και η γεύση της είναι μοναδική. Η γλυκιά σάλτσα της σας προκαλεί για βουτιές ατέλειωτες και σερβίρεται σαν μεζές ή συνοδευτικό στην ρεβυθάδα Σίφνου αλλά και σαν φαγητό όταν είναι ακόμα ζεστή.
Εγώ την προτείνω σαν μεζέ δροσερή από το ψυγείο πάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί.
Μην ξεχάσετε να ξεπικρίσετε σωστά την κάπαρη πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα της.
Επίσης άλλα υγρά πέρα από το ξύδι και το γλυκό κρασί δεν χρειάζονται. Αν τηρήσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα η καπαροσαλάτα θα γίνει τέλεια χωρίς καθόλου προσθήκη νερού. Θα μαγειρευτεί με τα υγρά των κρεμμυδιών και της φουσκωμένης κάππαρης. Αν παρ’ όλα αυτά στεγνώσει πολύ γρήγορα γιατί μαγειρεύετε σε φωτιά δυνατή, τότε η προσθήκη λίγου ζεστού νερού στην κατσαρόλα είναι απαραίτητη.
Ευχαριστώ πολύ την φίλη μου Μαρία Μυτιληναίου, από τα Εξάμπελα Σίφνου γι’ αυτή την υπέροχη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας.