Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΜΑ
- Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και τη ζεματάμε για 10΄.
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται.
- Στραγγίζουμε τη συκωταριά και κρατάμε 2 ποτήρια από τον ζωμό που έβρασε η συκωταριά για τη συνταγή σαρμάς παραδοσιακός.
- Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια τη συκωταριά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά, τα οποία έχουμε πλύνει.
- Σε κατσαρόλα με το μισό λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) για 2΄.
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά.
- Τα τσιγαρίζουμε ελαφρά και μετά προσθέτουμε το ρύζι, το οποίο έχουμε πλύνει πολύ καλά και το έχουμε στραγγίσει.
- Το ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τα μυρωδικά και 1 ποτήρι από το ζωμό.
- Αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα στη φωτιά, να πιει το ζουμί, και μετά κλείνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο η γέμιση και μετά προσθέτουμε και ένα ελαφρά χτυπημένο αυγό.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΑΡΜΑ
- Βάζουμε τη μαντίλα ή την μπόλια σε ζεστό νερό και την τραβάμε να ανοίξει, χωρίς να σχιστεί, και να γίνει μια λεπτή μεμβράνη.
- Βάζουμε κομμάτια μαντίλας μέσα σε ένα μπολ ανοικτό, που να περισσεύει αρκετό γύρω γύρω, γεμίζουμε με τη γέμιση της συκωταριάς.
- Σκεπάζουμε με τη μαντίλα και κόβουμε με ψαλίδι την υπόλοιπη.
- Αναποδογυρίζουμε το μπολ με το περιεχόμενό του σε ταψί και έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και η μαντίλα. Η ένωση να είναι από κάτω.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στις πατάτες βάζοντας και λίγο χυμό λεμονιού, και τις τοποθετούμε ανάμεσα στους σαρμάδες, μέσα στο ταψί.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό στο ταψί και ίσως λίγο ακόμα ζεστό νερό, και αλείφουμε τους σαρμάδες με τον κρόκο αυγού που τον διαλύσαμε σε λίγο νερό.
- Ψήνουμε το φαγητό στους 180°C για 1,5 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθούν οι πατάτες.
- Τη συνταγή μας παραχώρησε ευγενικά η κα Άντζελα Μουσούρη.