Σιρόπι για μελομακάρονα

Υλικά

Με ζάχαρη

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 200 γρ. μέλι
  • 1/2 τεμάχιο/ια λεμόνι
  • 1 τεμάχιο/ια πορτοκάλι
  • 1 τεμάχιο/ια κανέλα
  • Χωρίς ζάχαρη
  • 2 1/2 φλ. μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κομματι φλουδα πορτοκάλι
  • 1 τεμάχιο/ια κανέλα

Εκτέλεση

Αν φτιάξω  μελομακάρονα με αλεύρι μόνο, τότε θα πρέπει να είναι κρύα  και ζεστό το σιρόπι που θα τα βουτήξουμε. Έτσι θα τραβήξουν τόσο όσο ώστε να μελώσουν μέχρι μέσα χωρίς να μαλακώσουν πολύ.

Αν χρησιμοποιήσουμε σιμιγδάλι  τότε θα πρέπει να είναι ζεστά  και κρύο το σιρόπι για να ρουφήξουν καλύτερα και να μελώσουν σωστά.

Όλα ξεκινούν από το πόσο μελωμένα αγαπάτε.

Χρησιμοποιούμε μια μεσαία κατσαρόλα. Η δόση που σας δίνω είναι περίπου 35 κομμάτια.

Βάζουμε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και το 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι.

Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι μέχρι να πάρουν βράση.

Σταματάμε το ανακάτεμα από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι βράζουμε ακριβώς για 3’.

Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια αφαιρούμε επιφανειακά με κουτάλι.

Το σιρόπι έτοιμο για να σιροπιάσουμε.

Κρύα γλυκά – Ζεστό σιρόπι

Για πιο τριφτά και λιγότερο μελωμένα που ζυμωθήκαν με αλεύρι έχουμε κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι.

Για πολύ μελωμένα και μαλακά έχουμε το αντίστροφο ζεστά τα γλυκά και κρύο το σιρόπι.

Διατηρούμε ζεστό το σιρόπι στο μάτι της κουζίνας στην πιο χαμηλή ένδειξη της εστίας και βουτάμε λίγα λίγα τα γλυκά αναποδογυρίζοντας τα για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.

Σε κάθε συνταγή που σας δίνω, πάντα στο τέλος σας γράφω ακριβείς πληροφορίες για το σωστό μέλωμα.

Αρωματικό σιρόπι

Σηκώνει πολλά αρώματα.

Κανέλα, γαρύφαλλο, λεμόνι, πορτοκάλι χυμό και φλούδα και καλό θυμαρίσιο αρωματικό μέλι.

Βάζοντας μέλι μέσα θα απογειώσεις την γεύση του.

Βέβαια αν είσαι vegan μπορείς να παραλείψεις το μέλι τελείως.

Αν δεν τρως καθόλου ζάχαρη μπορείς να μελώσεις χωρίς ζάχαρη.

Σε αυτή την περίπτωση βάζεις μέλι με νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνεις να αραιώσει.

Με μέλι;

Το σωστό μέλι είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό ή το αντίθετο, ανάλογα με τι έχουμε φτιάξει τη συνταγή μας, με σιμιγδάλι ή με αλεύρι.

Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι.

Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;

Το σιρόπι που σου περίσσεψε  μπορείς  να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό. 

https://www.argiro.gr/recipe/siropi-gia-melomakarona/