Αν είστε λάτρης της σκορδαλιάς, αυτή η παραδοσιακή συνταγή με ψωμί, θα σας τρελάνει. Βάλτε αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και απολαύστε την μαζί με...

Αν είστε λάτρης της σκορδαλιάς, αυτή η παραδοσιακή συνταγή με ψωμί, θα σας τρελάνει. Βάλτε αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και απολαύστε την μαζί με τραγανό μπακαλιάρο και όχι μόνο. Η σκορδαλιά με ψωμί, καρύδια και αμύγδαλα είναι μια εύκολη, παραδοσιακή συνταγή που ξεφεύγει από την κλασική σκορδαλιά με πατάτα και δίνει μια έξτρα γεύση στο τραπέζι μας. Ένα ορεκτικό που ταιριάζει πολύ με τον μπακαλιάρο αλλά και πολλά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. 

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
583

Για την σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

  • 250 γρ. ψωμί (χωρίς κόρα)
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα
  • 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα
  • 3-4 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 φλ. ξίδι
  • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μούλιασμα αμυγδαλόψιχας

    Καλή πολτοποίηση υλικών για αφράτη σκορδαλιά

    Για την σκορδαλιά

    Πρώτα ζεσταίνουμε λίγο νερό και ρίχνουμε μέσα την αμυγδαλόψιχα να μουλιάσει.

    Την αφήνουμε έτσι για 1 ώρα και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Παίρνουμε τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί και τις βάζουμε σε νερό (με βάρος από πάνω) για να μουσκέψει καλά.

    Το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μίξερ για να το αλέσουμε.

    Προσθέτουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα σκόρδα, για να πολτοποιηθούν καλά.

    Για να γίνει αφράτη η σκορδαλιά με ψωμί, χρειάζεται πολύ καλή πολτοποίηση όλων των υλικών.

    Προσθέτουμε το ξίδι και το απαλό ελαιόλαδο με ροή κλωστής. Αν δεν σας αρέσει παχύ το μείγμα, αραιώστε το με λίγο νερό.

    Αλατίζουμε κατά βούληση στο τέλος και ελέγχουμε το ξύδι, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα.

    Η παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί μπορεί να γίνει στο μπλέντερ ή στο γουδί.

    Μυστικά

    Μπορείς να φτιάξεις σκορδαλιά με καρύδια ή με μίξη ξηρών καρπών.

    Τα καρύδια δε θέλουν μούλιασμα γιατί πολτοποιούνται πολύ εύκολα.

    Η αμυγδαλόψιχα όμως πρέπει να μουλιάσει σε ζεστό νερό για μία ώρα, ώστε να πολτοποιηθεί σωστά το αμύγδαλο και να γίνει μια σκορδαλιά σαν αλοιφή.

    Επιλέξτε ξηρούς καρπούς καλής ποιότητας. Αν “ταγγίζουν” οι ξηροί καρποί, αυτή τη γεύση θα σας αφήσουν και στη σκορδαλιά.

    Η σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια ταιριάζει πολύ με μπακαλιάρο τηγανητό σε τραγανό κουρκούτι.

    Διατήρηση σκορδαλιάς

    Η σκορδαλιά με καρύδια διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένη.

    Διατηρείται για αρκετές ημέρες και μάλιστα όσο μένει στο ψυγείο, τόσο πιο δυνατή γίνεται η αψάδα του σκόρδου.

    Αν μετά από μερικές ημέρες η σκορδαλιά σας είναι πολύ δυνατή σε σκόρδο, προσθέστε λίγο λάδι για να γλυκάνει και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Εσύ με τι φτιάχνεις τη σκορδαλιά;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται